Ψυχολογία
Μάθε: “Το Σήμερα, οι Σκέψεις και η ποιότητα ζωής”
Της Χαριτίνης Ηλία, Κλινική Ψυχολόγος
Η χώρα στην οποία ζούμε, οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά – η δουλειά που έχουμε, το κοινωνικό μας περιβάλλον, η κοινωνία μας – δεν είναι τυχαίες και αποκομμένες από εμάς και σιγουρά δεν συμβαίνουν ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε και από το πως ο κάθε ένας από εμάς, αλληλοεπιδρά με αυτό τον πλανήτη.
Είμαστε συνειδητές υπάρξεις και η δικιά μας συνειδητότητα καθρεφτίζεται στην καθημερινότητα μας.
Η Οργάνωση των Ηνωμένων εθνών για την παιδεία, την επιστήμη και των πολιτισμό, η UNESCO μας λέει ότι «καθώς οι πόλεμοι αρχίζουν στο μυαλό των ανθρώπων, είναι στο μυαλό των ανθρώπων που πρέπει να οικοδομηθεί η υπεράσπιση της ειρήνης».
Για αυτό τον λόγο όταν μια κοινωνία είναι σε σύγκρουση, στην ουσία η κοινωνία αυτή που παρατηρούμε είναι απλώς ένα καθρέφτισμα των μυαλών που βρίσκονται σε αυτήν την σύγκρουση. Αυτή η σκέψη είναι πολύ δύσκολη να γίνει αποδεκτή διότι έχουμε όλοι συνηθίσει να ρίχνουμε το φταίξιμο για το ότι μας συμβαίνει στους άλλους.
Οι άλλοι σκέφτονται το ίδιο, με αποτέλεσμα να συμπεραίνουμε ότι τελικά η δικιά μας αλλαγή είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί έως και αδύνατο, μιας και θεωρούμε ότι την δικιά μας πραγματικότητα την κτίζουν οι άλλοι και άρα η αλλαγή του άλλου θεωρείτε πιο εύκολη υπόθεση.
Σύμφωνα με την UNESCO εάν δεν έχουμε ενσωματωμένη την ειρήνη στο μυαλό μας τότε ποτέ δεν θα υπάρξει κοινωνική αλλαγή. Το μυαλό είναι το κλειδί γι΄αυτή την αλλαγή που όλοι μας περιμένουμε. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μας έχει την δύναμη για να δημιουργήσει ριζικές αλλαγές στην ζωή του, εάν θέλουμε να αλλάξουμε την δικιά μας κοινωνία πρέπει να αρχίσουμε με την δικιά μας προσωπική αλλαγή.
Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί ότι είναι άδικος κόπος να ελπίζουμε για μια ριζική αλλαγή στην κοινωνία μας διότι και εάν ακόμη εμείς αλλάξουμε, οι υπόλοιποι θα συνεχίζουν να αμαυρώνουν το σύστημα και την κοινωνία με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχει σημασία πόσοι άνθρωποι θα πάρουν την απόφαση να μεταμορφώσουν την ζωή τους, φωτίζοντας μαζί με αυτούς και ότι τους περιβάλλει. Όταν ένας και μόνο άνθρωπος ανάψει ένα κερί μέσα στο σκοτάδι δεν θα υπάρχει πλέον σκοτάδι.
Δεν έχει σημασία τι θα αποφασίσουν να κάνουν οι άλλοι, σημασία έχει τι θα αποφασίσεις να κάνεις εσύ. Εάν αποφασίσεις να παίξεις το ρόλο του θύματος θα υπάρχει πάντα ένας θύτης εκεί έξω για εσένα, εάν επιλέξεις να ζήσεις με παράπονα και κατηγορίες να είσαι σίγουρος ότι θα βρεις πολλές αφορμές που θα επαληθεύουν τα πιστεύω σου. Εάν όμως καταλάβεις ότι αυτό που ελκύεις στην ζωή σου έχει να κάνει με εσένα, ότι οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις σου καθορίζουν τον τρόπο που θα ζήσεις την ζωή σου, θα αρχίσεις να προσέχεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και εκφράζεσαι και έτσι θα αρχίσουν να ανοίγονται καινούργιες διαδρομές για σένα, δημιουργώντας μια άλλη πραγματικότητα.
Ο Franklin Roosevelt, 32ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έλεγε ότι «ο άνθρωπος δεν είναι αιχμάλωτος του πεπρωμένου του αλλά είναι αιχμάλωτος των ίδιου του, του μυαλού». Μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι γιατί είμαι αιχμάλωτος του ίδιου μου του μυαλού;
Τι έχει γίνει για να φτάσω στο σημείο να είμαι φυλακισμένος από το ίδιο μου το μυαλό; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σκέψεις. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι με τι τροφοδοτούμε καθημερινά το μυαλό μας. Δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει ότι αυτό που σκεφτόμαστε και αυτό που εκφράζουμε καθημερινά είναι αυτό που θα καταλήξει να γίνει πραγματικότητα στην ζωή μας.
Όπως σωστά λέει και ο Αμερικανός συγγραφέας Earl Nightingale “Ότι φυτεύεις στον υποσυνείδητο νου και τρέφεις με επανάληψη και συναίσθημα, κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικότητα”, όπως και επίσης μας λέει και ο θρησκευτικός ηγέτης και ιδρυτής του βουδισμού Σιντάρτα Γκαουτάμα (Βούδα), «ούτε οι χειρότεροι εχθροί σου δεν μπορούν να σου κάνουν τόσο κακό όσο οι σκέψεις σου, όταν δεν τις κυριεύεις.»
Για αυτό τον λόγο το πρώτο βήμα που πρέπει να προσέξουμε και να ελέγξουμε είναι την ποιότητα των καθημερινών μας σκέψεων. Για να μπορέσουμε να κυριαρχήσουμε πάνω στις σκέψεις μας πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε συνειδητά και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας που βρίσκονται καλά κρυμμένες στα πιο βαθιά μέρη της ψυχής μας, στον υποσυνείδητο νου που έχουν ως έναρξη την παιδική ηλικία.
Μέσω αυτών των πεποιθήσεων, φιλτράρουμε την πραγματικότητα, ό,τι πληροφορία έρχεται σε εμάς, με αποτέλεσμα να βγάζουμε τα συμπεράσματα μας, να δρούμε και να ελκύουμε καταστάσεις στην ζωή μας σύμφωνα με αυτές.