Uncategorized
Μάτσας για υπόθεση Θανάση: Οι παραλείψεις στην εξέταση θανάτου αγγίζουν τα όρια συγκάλυψης
Λίγο πριν από τις 10:00 ξεκίνησε η κατάθεση του ποινικού ανακριτή Σάββα Μάτσα ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας. Ο Σάββας Μάτσας αναφέρθηκε στους όρους εντολής του από τον Γενικό Εισαγγελέα καθώς και σε ένα σύντομο ιστορικό στο πώς ο ίδιος διορίστηκε μαζί με τους άλλους δύο αρχικά ποινικούς ανακριτές που τελικά έμειναν δύο με την αποχώρηση του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη ανακριτική ομάδα των τριών ποινικών ανακριτών ήταν και ο Αντώνης Αλεξόπουλος. Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με τον κ. Μάτσα κράτησε για 11.5 μήνες και πήραν αρκετές παρατάσεις λόγω του όγκου του μαρτυρικού υλικού που ήταν 3 ογκώδεις φάκελοι με 4000 σελίδες.
Τον φώναζαν «καγκουρό»
Μπαίνοντας στο κυρίως μέρος της κατάθεσης αναφέρθηκε στις συνθήκες διαβίωσης του Θανάση Νικολάου στον Λόχο Στρατηγείου στα Πολεμίδια όπου υπηρετούσε. «Η ζωή του στο στρατόπεδο ήταν μαρτυρική», «δεχόταν συνεχείς και ανελέητο bulling, κυρίως από τρεις συγκεκριμένους στρατιώτες» ήταν οι χαρακτηριστικές αναφορές του. Σημείωσε πως ο Θανάσης ήταν αρκετά μεγαλύτερος από τους άλλους στρατιώτες, εκείνος 26 και οι άλλοι 18. «Είχε μία αγγλική προφορά όταν μιλούσε, τον εκμεταλλεύονταν κάποιοι, τον έβαζαν να κάνει τις αγγαρείες τους, τον φώναζαν καγκουρό». «Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι του έβαζαν χαρτάκια στα μεσοδάκτυλα των ποδιών όταν κοιμόταν και του άναβαν φωτιά», «τον έβαζαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση στη λάμπα», συνέχισε ο κ. Ματσας.
Ζήτησε μετάθεση
Ακολούθως ο κ. Μάτσας είπε ότι «δύο μέρες πριν το θάνατό του ο Θανάσης ζήτησε μετάθεση από τον επιτελάρχη του στρατοπέδου ο οποίος του απάντησε να κάνει υπομονή και πως του έμειναν μόνο μερικοί μήνες. Το περιστατικό που τον οδήγησε να ζητήσει τη μετάθεση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μάτσα, συνέβη δύο μέρες πριν επίσης, όταν επιστρέφοντας το βράδυ από τη σκοπιά εντός του θαλάμου του μύρισε κάτι όπως το λιβάνι και ρώτησε τους υπόλοιπους στρατιώτες τι κάνουν.
Κατά την επίμαχη ημέρα, αφού όλο το βράδυ ήταν στο σπίτι του, ξύπνησε το πρωί και αφού στις 06:15 έφαγε πρόγευμα στις 06:30 αναχώρησε από το σπίτι του για το στρατόπεδο. Το απόγευμα της επόμενης μέρας είχε εντοπιστεί νεκρός. Ο πρώτος γιατρός που διαπίστωσε τον θάνατό του ήταν ο δρ Αντρέας Κουρέας που περνούσε τυχαία από το σημείο και είδε κόσμο μαζεμένο. Εκείνο που εδώ έχει ενδιαφέρον είναι ότι στην κατάθεσή του ο δρ Κουρέας είπε πως στις 17:30 που είδε τον Θανάση το σώμα του ήταν παγωμένο, ενώ ο Πανίκος Σταυριανός που τον εξέτασε μία ώρα αργότερα, δηλαδή στις 18:30 στην έκθεσή του ανέφερε πως ήταν ζεστός. Ο κ. Κουρέας επίσης είχε αναφέρει πως ο Θανάσης εντοπίστηκε βρεγμένος, με άμμο στο στόμα και το σώμα του δεν ήταν μέσα στο νερό, ενώ δεν δημιουργήθηκε οποιαδήποτε λακκούβα στο έδαφος.
Οι πρώτες παραλείψεις Σταυριανού
Αυτοψία στη σορό του θανούντος διενήργησε ο κ. Σταυριανός και όπως αναφέρεται στις καταθέσεις των παρόντων αξιωματικών, σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά, χωρίς να μεταφέρει μαζί του ένα ειδικό θερμόμετρο που υπάρχει για τη θερμομέτρηση του σώματος, που είναι ίσως το καλύτερο κριτήριο, όπως είναι και οι πτωματικές υποστάσεις, η ακαμψία, το υγρό στα μάτια. Αυτά είναι τα κύρια κριτήρια για τον καθορισμό της ώρας θανάτου. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να διερευνηθεί, για να διαπιστωθεί η ώρα. Δεν πήρε εξοπλισμό. Με άγγιγμα του χεριού του, είπε ότι ο Θανάσης ήταν ζεστός, είπε πως πρόκειται για αυτοκτονία, πτώση εξ ύψους και απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, αναφέρθηκε στις καταθέσεις.
Δεν προέβη σε καμία επιστημονική εξέταση. Κι αυτό μας παρεξένεψε, πως είναι δυνατό, ένας ιατροδικαστής που καλείται από το κράτος, χωρίς να πάρει εξοπλισμό, χωρίς νεκροψία μέσα σε 10-15 λεπτά κατέληξε ότι πρόκειται σε αυτοκτονία, διερωτήθηκε ο κ. Μάτσας.
«Σε 37 χρόνια, πρώτη φορά…»
«Δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση υπόθεσης στα 37 χρόνια που ήμουν στη Νομική Υπηρεσία», «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, κανένα βαθούλωμα στη σκηνή, δεν υπάρχει στον Θανάση κανένα συμβατό τραύμα με την πτώση από ύψος, πόσω μάλλον από 30 μέτρα» είπε ο κ. Μάτσας με έντονο ύφος. Προηγουμένως αναφέρθηκε στην απαράδεκτη – όπως την χαρακτήρισε- απόφαση να ταξινομηθεί η υπόθεση ως μικροπαράβαση και ότι ανατέθηκε η διερεύνηση σε άπειρο αστυνομικό (του Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας) που διερευνούσε μόνος την υπόθεση για τρεις μήνες μέχρι που μετατέθηκε και ανατέθηκε και πάλι σε άλλον αστυνομικό, μόνος του εκ νέου.
Ακολούθως στην κατάθεση του ο κ. Μάτσας επικεντρώθηκε σε μία σειρά από παραλείψεις του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού. «Τόσο πολλές, μεγάλες και επαναλαμβανόμενες είναι οι παραλείψεις, ξεπερνούν το όριο της ασύγνωστης αμέλειας και αγγίζει το όριο της συγκάλυψης», κατά τον ίδιο. Όπως είπε, δεν υπάρχει τίποτα που να συμφωνούν στα πορίσματα του ο κ. Ματσάκης (διορίστηκε ως ανεξάρτητος ερευνητής από το Υπουργικό) με τον κ. Σταυριανό.
Οι παραλείψεις ξανά…
Όσον αφορά τις παραλείψεις Σταυριανού, κατά τον κ. Μάτσα, «αρχικά, μετέβη στο σημείο που ήταν νεκρός ο Θανάσης, χωρίς να πάρει μαζί του το ειδικό θερμόμετρο που επιβαλλόταν να πάρει για να μετρήσει το σώμα που είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για την ώρα θανάτου. Δεν έδωσε οδηγίες να ληφθεί γενετικό υλικό από τα νύχια του, αλλά ούτε και αποό το αυτοκίνητο, τουλάχιστον από το εσωτερικό του. Την επόμενη μέρα που έκανε νεκροψία, αποφάσισε πολύ πρόχειρα, παραβλέποντας τους μώλωπες και πως δεν είχε εξωτερικό τραύμα, ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Την επόμενη ημέρα ενώ κάνει περιγραφές αρκετών καταγμάτων και ρίξεις ζωτικών οργάνων, δεν έβγαλε καμία ακτινογραφία, κάτι που επιβαλλόταν. Κι εδώ είναι που συνεχίζει με αυτές τις σοβαρές παραλείψεις, η δημιουργία εντονότερης και στη συνέχεια πολύ πιο έντονης, ότι σε αυτή την υπόθεση, υπάρχει προφανής και συνεχής προσπάθεια συγκάλυψης. Μίλησε για κατάγματα, μίλησε για ρίξεις οργάνων στην έκθεση του. Όταν έγινε η εκταφή, που υποθέτω πίστευε ότι θα γίνει εκταφή για να διαπιστωθούν τα ψέματα του, διαπιστώθηκε ότι οστά που ανέφερε στην έκθεση του ότι είχαν κατάγματα δεν είχαν και άλλα οστά που είχαν δεν τα ανέφερε. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Και υπογράφει το δελτίο ενέργειας μετά την εκταφή και ο ίδιος. Ήταν παρατηρητής στη διαδικασία και υπέγραψε και ο ίδιος. Όσο αφορά το στομαχικό περιεχόμενο, όταν έστειλε αυτά που εξασφάλισε στο κρατικό χημείο, φαίνεται και από το έντυπο που ο ίδιος συμπλήρωσε αλλά και από το μαρτυρία της λειτουργού του κρατικού χημείου, ότι δεν ζήτησε να εξεταστεί το στομαχικό περιεχόμενο. Κι ενώ το έστειλε, δεν το σφράγισε με αποτέλεσμα αυτό να επιμολυνθεί και να είναι αμφισβητούμενη η οποιαδήποτε εξέταση του στομαχικού περιεχομένου».
Η ποινική έρευνα
Συνεχίζντας, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως «λάβαμε επιπλέον 17 καταθέσεις από μάρτυρες, όταν κλήθηκε ο Σταυριανός ετοιμάσαμε 40 ερωτήσεις να του κάνουμε, από την 1 μέχρι την 39 μας απαντούσε ότι δεν έχει κάτι να πει, στην 40 ρωτήσαμε αν θα απαντά το ίδιο και είπε, ναι, και αναγκαστήκαμε να διακόψουμε. Η διαδικασία αυτή έγινε στην παρουσία προφανώς και του κ. Αλεξόπουλου αλλά και δικηγόρου του Πανίκου Σταυριανού επειδή είχε ανακριτική φύση».
Στο σημείο αυτό, η διαδικασία διακόπηκε για 20λεπτό διάλειμμα.