CoronaVirus
Μελετούν μέτρα και στις μετακινήσεις – Νέα μέτρα την Τετάρτη
Πηγή: philenews.com
Μέτρα και μάλιστα αρκετά αυστηρά έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα και όπως όλα δείχνουν, Κυβέρνηση και επιστήμονες θα εξαντλήσουν πρώτα κάθε περιθώριο πριν λάβουν αποφάσεις για καθολικό απαγορευτικό και παράλυση της κοινωνίας και της οικονομίας για τέταρτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.
Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αποκλείονται περιορισμοί στις μετακινήσεις χωρίς όμως κλείσιμο της οικονομίας και ταυτόχρονα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα τα μέτρα σε εκκλησίες (που θα επηρεάσουν και τα Θεοφάνια), τους χώρους εστίασης αλλά και άλλους τομείς.
Προς το παρόν βεβαίως τίποτα δεν έχει συζητηθεί επίσημα, αφού από χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να ετοιμάσουν μια νέα δέσμη μέτρων η οποία θα αξιολογηθεί, όπως έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Τρίτη και από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.
Το σίγουρο φυσικά είναι ότι την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει εκ νέου αποφάσεις στις οποίες ενδεχομένως να περιλαμβάνονται και τα αιτήματα άλλων υπουργών, κάποια εκ των οποίων επηρεάζουν ακόμα περισσότερο τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση βάσει της οποίας οι ανεμβολίαστοι που δηλώνονται ως επαφές κρούσματος δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα στη λήψη των σχετικών επιδομάτων με τα άτομα που έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό.
Σε κάθε περίπτωση και όπως τόνιζαν χθες σε δηλώσεις τους, τόσο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας όσο και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά την έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού την Τετάρτη, πρέπει να θεωρούνται οριστικά ως μέτρα που θα διαρκέσουν μερικές μόνο ημέρες αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. «Τα 3.000 κρούσματα σε μια μέρα κτυπούν καμπανάκι και η κατάσταση επιβάλλεται να επαναξιολογηθεί με τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν» τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνος Τσιούτης, υπενθυμίζοντας ότι «οι νοσηλείες έρχονται με χρονοκαθυστέρηση και άρα τα κρούσματα αυτών των ημερών θα μας δώσουν νοσηλείες το επόμενο διάστημα».
Σαφής ήταν η δήλωση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. «Την Τρίτη θα γίνει σύσκεψη με την επιστημονική ομάδα και την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη νέων μέτρων», δήλωσε ξεκάθαρα ο υπουργός, προσθέτοντας πως «τα νέα μέτρα δύναται και μάλλον θα περιλάβουν και τα Θεοφάνια για να αποτραπούν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πέρσι». Όπως πληροφορούμαστε, κατά πάσα πιθανότητα θα απαγορευτεί η τελετή καθαγιασμού των υδάτων στην παρουσία πιστών, ενώ ενδεχομένως να επιβληθεί και περιορισμός στον αριθμό των ατόμων ανά εκκλησία.
«Βρισκόμαστε ενώπιον μια εξελισσόμενης προς το χειρότερο κατάστασης», είπε ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι «με τη μετάλλαξη «Όμικρον» τα δεδομένα αλλάζουν για όλους μας και χρειαζόμαστε όλοι μας για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
«Να το πούμε κυπριακά για να το καταλάβουμε. Με την Όμικρον και οι εμβολιασμένοι κολλούμε. Απλά δεν καταλήγουμε στα νοσοκομεία. Όσα μέτρα και να πάρουμε πλέον εναπόκειται και στον κάθε πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας.
Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου ο οποίος ανέφερε ότι «το βλέμμα της Κυβέρνησης βρίσκεται στην εν λόγω συνάντηση της Τρίτης, οι εισηγήσεις της οποίας θα μεταφερθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του έχει συγκληθεί για την Τετάρτη».
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την οποιαδήποτε αυστηροποίηση των μέτρων, την επόμενη εβδομάδα ή τις επόμενες εβδομάδες. Όλα τα δεδομένα βρίσκονται υπό συνεχή αξιολόγηση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό για την Κυβέρνηση, προ της όποιας απόφασης, να διασφαλιστεί η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, το σύστημα υγείας να έχει τις απαραίτητες αντοχές και η διαφύλαξη της οικονομικής δραστηριότητας».
Προειδοποιούν και καλούν τους πολίτες να συνεργαστούν
Σε προαναγγελία νέων μέτρων προχώρησαν όμως και αρκετά από τα μέλη της ΣΕΕ με τον επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνο Τσιούτη, να δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι το lockdown μάλλον δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις κανενός. «Είναι η έσχατη λύση η οποία ακόμα και να αποφασιστεί θα μας δώσει ένα πρόσκαιρο αποτέλεσμα με πολλές επιπτώσεις όμως στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που λήφθηκαν την Τετάρτη ήταν στοχευμένα, χωρίς προσπάθεια διατάραξης της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά θα γίνει επαναξιολόγηση αρχές της επόμενης εβδομάδας, και δεν αποκλείονται επιπρόσθετες ρυθμίσεις στη βάση αυτή». Επανέλαβε παράλληλα την έκκληση του προς τους πολίτες λέγοντας ότι «πρέπει να σκεφτούμε ότι η διασπορά είναι μεγάλη και άρα δεν είναι καθόλου δύσκολο να εκτεθούμε. Πρέπει να αναλάβει ο καθένας μας την ατομική του ευθύνη και να αλλάξουμε συμπεριφορά. Αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται να γίνει από όλους μας». Ανέφερε ότι «οι μελέτες ώς τώρα δείχνουν ότι μάλλον η μετάλλαξη “Όμικρον” δίνει χαμηλότερη νοσηρότητα, ωστόσο ο αριθμός των περιστατικών είναι μεγάλος. Η μετάλλαξη Δέλτα ώς τώρα έδινε το 3%-4% των περιστατικών στα νοσοκομεία με δεδομένα όμως τα 1.000 περίπου κρούσματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη 3.000 περιστατικά ημερησίως και δεν αποκλείεται αυτό να διαφοροποιηθεί προς τα πάνω, άρα οι συσχετισμοί αλλάζουν. Εκτιμώ ότι ακόμη δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις στα νοσοκομεία από τη νέα παραλλαγή “Όμικρον” και τι αυτή θα φέρει μαζί της, γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί σε σχέση με τη βαρύτητα της “Όμικρον” και να περιμένουμε λίγο ακόμα».
Από πλευράς του, το μέλος της ΣΕΕ Καθηγητής Γεώργιος Πετρίκκος ανέφερε πως οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης των υφιστάμενων μέτρων. «Είμαστε υπέρ της αυστηροποίησης μέτρων διότι μόνο με μέτρα θα σταματήσει το “τσουνάμι” της “Όμικρον”», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας παράλληλα ότι «όλοι πρέπει να αισθάνονται ότι είναι πιθανοί φορείς. Να προσέξουμε αυτές τις μέρες, η μετάλλαξη “Όμικρον” είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει, θα κολλήσει κόσμος και δεν θα προλαβαίνουμε με τα τεστ να τους ελέγχουμε. Να προσέξουν οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι, αυτούς πρέπει να διαφυλάξουμε».
Η Ζωή Δωροθέα Πανά τόνισε με τη σειρά της ότι «ο καθένας πρέπει να “θωρακίσει” τον εαυτό του γιατί θα εκτεθεί στον ιό. Το πιο συνετό σε αυτή τη φάση είναι να θεωρήσει ο καθένας ότι μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας. Να αξιοποιήσουμε τη σωστή χρήση μάσκας και τα τεστ πριν πάμε σε χώρους συγχρωτισμού. Μας προλαβαίνουν τα γεγονότα. Το μόνο που ζητάμε είναι τη συμπαράσταση του κόσμου για να ανταπεξέλθουμε στο πλαίσιο της οργάνωσης».
Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια
Από χθες τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης όλων των επισκέψεων στα Νοσηλευτήρια. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας σε σχετική ανακοίνωση του ανέφερε ότι, οι επισκέψεις επιτρέπονται μόνο «αν δοθεί γραπτή έγκριση από τον Διευθυντή Κλινικής σε επείγουσες και εξαιρετικές περιπτώσεις και για την επίσκεψη ασθενών και συνοδών στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ απαιτείται η προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης αντιγόνου (rapid test) διάρκειας 24ωρών».