Γενικά
Οι ομιλίες των 6 βουλευτών/ριών Λάρνακας στη συζήτηση του Κρατικού προϋπολογισμού
Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Υπεύθυνη αλλά όχι δεδομένη η στάση μας για κρατικό προϋπολογισμό
Την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 από τον ΔΗΣΥ ανακοίνωσε η Πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου υποδεικνύοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν επιλέγει να αφήσει τη χώρα χωρίς δημόσια οικονομικά αφού κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφικό και ανεύθυνο» αλλά χαράζει μια «πορεία ευθύνης και συλλογικότητας», εντοπίζοντας και προσπαθώντας να αλλάξει τα κακώς έχοντα, αναγνωρίζοντας και διορθώνοντας λάθη ή παραλείψεις.
Μιλώντας τη Δευτέρα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, η κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε την ίδια στιγμή πως αυτή η υπεύθυνη στάση του ΔΗΣΥ θα πρέπει να θεωρείται και δεδομένη και πως «δεν μπορεί τα όποια κρίσιμα ζητήματα να επαφίονται στην υπευθυνότητα και πατριωτισμό της αντιπολίτευσης».
Στην ομιλία της η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως η Βουλή έχει ενώπιον της προς εξέταση τον κρατικό προϋπολογισμό εν μέσω «καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων» που επιτάσσουν ως κορυφαία προτεραιότητα την οικονομική σταθερότητα της χώρας μας, μέσα από μια συνετή και συνεπή δημοσιονομική πολιτική, όπως είπε. «Μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική» που, όπως πρόσθεσε, «δεν υπήρξε ποτέ δεδομένη αλλά αντιθέτως βιώσαμε τις αρνητικές έως καταστροφικές συνέπειες λανθασμένων ή καταστροφικών οικονομικών προσεγγίσεων και είναι με θυσίες και συγκεκριμένη στόχευση που φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ενώπιον μας πλεονασματικούς πλέον προϋπολογισμούς».
«Μπροστά λοιπόν στην έκρυθμη κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν χωράνε ούτε ακροβατισμοί ούτε και πειραματισμοί» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πολιτικής σε όλους τους τομείς.
Καλούμαστε, ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, να ψηφίσουμε τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής του κυβερνητικού προγράμματος.
Εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα έχουν ενσωματωθεί οι πλείστες «φιλόδοξες δράσεις», οι οποίες, όπως είπε, τροχοδρομήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι «ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν διαπνέεται από κάτι νέο, κάποιο καινούριο έργο, ένα ηγετικό όραμα για τον τόπο και νέες προοπτικές για τους πολίτες».
Αντιθέτως, είπε, «είδαμε να υπάρχει δυσκαμψία και αναβλητικότητα από πλευράς Κυβέρνησης να επαναφέρει τα μέτρα επιδότησης στο ρεύμα και στα καύσιμα, κωφεύοντας στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις μας, ότι η αναστολή τους θα έφερνε με μαθηματική ακρίβεια την αναζωπύρωση του πληθωρισμού».
Και συνέχισε λέγοντας ότι το ίδιο σκηνικό δυστυχώς επαναλαμβάνεται και στο θέμα της αύξησης των ανελαστικών δαπανών, δεσμεύοντας για αρκετά χρόνια τα δημόσια οικονομικά.
Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε για πολλοστή φορά, όπως σημείωσε, έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση του κρατικού μισθολογίου κατά 14% σε ένα μόλις χρόνο αλλά και για τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κίνδυνο που προκύπτει από τη διόγκωση των μόνιμων ανελαστικών δαπανών του κράτους, «με την αποδέσμευση ρεκόρ των 2.400 θέσεων σε εννέα μόλις μήνες και σε μια περίοδο που οι εξωγενείς παράγοντες κάθε άλλο παρά προβλέψιμοι μπορούν να χαρακτηριστούν».
Συνεχίζοντας η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για το 2024, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε μια σειρά από κοστολογημένες διορθωτικές εισηγήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση με μοναδική εξαίρεση το πολύ σημαντικό έργο της δημιουργίας Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο ενώ αρχικά είχε παγοποιηθεί μετά και από πιέσεις του ΔΗΣΥ συμπεριλήφθηκε εν τέλει στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.
Και υπενθύμισε πως σημαντικότερες βελτιώσεις, καθώς και οι προτάσεις πολιτικής που πρότεινε ο ΔΗΣΥ για το 2024 αφορούν, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή ειδικού σχεδίου για τη στήριξη των συνοδών ασθενών στο εξωτερικό, την προώθηση της φορολογίας επί του οικογενειακού εισοδήματος έτσι ώστε όλες οι οικογένειες της μεσαίας τάξης που εργάζονται και οι δύο σύζυγοι, να απολαμβάνουν συνολικό αφορολόγητο εισόδημα 39000 ευρώ, τη σταδιακή κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών ύψους 350 ευρώ, τη διεύρυνση, βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους», την απόδοση του τέλους 0,4% που ψήφισε η Βουλή στη διάθεση του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, και την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης εντός του 2024 για τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων και αξιοποίηση του μέχρι σήμερα αποθεματικού του που υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στα όσα αφορούν την πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα “Cyprus confidential”, υποδεικνύοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα και αν υπάρχει οτιδήποτε παράνομο και επιλήψιμο να ληφθούν τα κατάλληλα νομικά μέτρα και να αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές τον ρόλο τους. «Πλήρης διαφάνεια, καμία σκοτεινή πτυχή, όλα στο φως» είπε, υποδεικνύοντας ωστόσο την ίδια στιγμή πως «δεν μπορεί η εικόνα αυτή που κάποιοι επιτηδευμένα προσπαθούν να συντηρήσουν για άλλους λόγους να συνεχίσει να πριονίζει την αξιοπιστία της χώρας μας».
Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου σημείωσε μεταξύ άλλων πως «κινούμαστε δυστυχώς στον ρυθμό που επιτάσσει η Άγκυρα», η οποία με ενορχηστρωμένες προσπάθειες και ως επί τω πλείστο ανενόχλητη, επιλέγει τον χρόνο και τη φύση της κάθε νέας πρόκλησης, προς εξυπηρέτηση των πάγιων και καλά μελετημένων διχοτομικών της σχεδίων.
Και υπέδειξε πως «χρειάζεται να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων έστω και τώρα, που όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό με τον διορισμό απεσταλμένης από τον ΓΓ του ΟΗΕ».
Η κ. Δημητρίου είπε πως η ίδια δεν ισχυρίζεται ότι αυτή θα είναι η τελευταία ή προτελευταία ευκαιρία, υπέδειξε όμως πως ως τέτοια θα πρέπει να την προσεγγίσουμε, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Μεταναστευτικό
Για το Μεταναστευτικό είπε πως πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τους Κύπριους πολίτες μετά το Κυπριακό αλλά και κάθε Ευρωπαίο πολίτη που ανησυχεί για μια έκρυθμη κατάσταση, μη ελεγχόμενη από πλευράς ΕΕ, με απουσία κοινής ευρωπαϊκής γραμμής αντιμετώπισης με ίσο επιμερισμό ευθύνης στα κράτη μέλη.
Υπέδειξε ότι το Μεταναστευτικό «χρειάζεται αντιμετώπιση και χειρισμό χθες όχι απολυταρχικές, φασιστικές προσεγγίσεις που παραπέμπουν σε εποχές σωβινισμού και άκρατου ρεβανσισμού με ολέθριες συνέπειες για την ανθρωπότητα» και επανέλαβε τις προτάσεις του ΔΗΣΥ προς αντιμετώπιση του προβλήματος οι οποίες προνοούν άμεση επαναξιολόγηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης, ίσο επιμερισμό ευθύνης και άμεση αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης εισόδου, συνομολόγηση συμφωνίας ΕΕ με Αφρική για συστηματική επανεισδοχή μεταναστών, προαναχωρησιακά κέντρα εξέτασης στις χώρες προέλευσης, αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και πράσινης γραμμής, ταχύτερη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων, άμεση επαναξιολόγηση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας Σύριων από ασφαλείς περιοχές, κλειστές δομές φιλοξενίας για όσους η αίτηση τους απορρίπτεται, άμεση αναχώρηση όσων η αίτηση τους απορρίπτεται με συμφωνίες επαναπατρισμού με τρίτες χώρες, ειδικές ομάδες ελέγχου για εντοπισμό φαινομένων παράνομης εργοδότησης και ασφαλές καταφύγιο και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε κάθε πραγματικό πρόσφυγα.
Ενέργεια
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους ενέργειας σημειώνοντας πως παρά τις αρχικές προσδοκίες και εντυπώσεις για ένα νέο φιλόδοξο πλάνο, οι διαπιστώσεις στην πράξη απέχουν από αυτή την προοπτική.
«Ειδικά στα έργα που αφορούν τη δική μας ΑΟΖ όπου προκύπτουν διλήμματα και μεγάλες προκλήσεις θέτοντας εν αμφιβόλω και στρατηγικές συμφωνίες, παρουσιάζονται αμφιταλαντεύσεις» είπε, προσθέτοντας πως αυτό προκύπτει και από τη διαχείριση του θέματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», η οποία δυστυχώς με τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν πάει από αναβολή σε αναβολή.
Σημείωσε ωστόσο ότι προχωρά το έργο για την έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, καθώς και η τελική μελέτη για το EuroAsia Interconnector, «γεωστρατηγικά έργα πολύ σημαντικά για τον τόπο μας», υποδεικνύοντας την ίδια στιγμή πως θα πρέπει επιτέλους «να θέσουμε συλλογικά ένα φιλόδοξο στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Καταλήγοντας η κ. Δημητρίου επανέλαβε ότι ο ΔΗΣΥ έχει επιμέρους διαφωνίες και διαφορετικές ίσως προτεραιότητες, σταθμίζει ωστόσο ότι πρόκειται για έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό που προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους και ενσωματώνει όλες τις δράσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιλέγει να στηρίξει τη σταθερότητα και όχι την αποσταθεροποίηση.
ΟμιλίαΠρόδρομου Αλαμπρίτη, Βουλευτή ΔΗΣΥ Λάρνακας, κατά τη συζήτηση του
Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2024
Ολοκληρωμένο σχεδιασμό για θέματα εκπαίδευσης ζήτησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης. Στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης και στο δημογραφικό.
Συγκεκριμένα, ζήτησε τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παιδείας, την παροχή εξοπλισμού, τη βελτίωση των υποδομών, την ψηφιοποίηση, την επικαιροποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων, ολοκληρωμένη πολιτική ειδικής εκπαίδευσης, επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, και την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης.
Σημείωσε ότι, παρόλο που ξεκίνησε η εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται σχετικές δαπάνες.
Ζήτησε επίσης να παρθούν μέτρα για αντιμετώπιση της σχολικής βίας, του εκφοβισμού και της νεανικής παραβατικότητας, αλλά και να υπάρξουν πρόνοιες για τα «χαρισματικά και προικισμένα» παιδιά για να πετύχουν πιο ψηλούς στόχους. «Το εκπαιδευτικό σύστημα να ανταποκριθεί στις εξατομικευμένες ανάγκες όλων των παιδιών», σημείωσε.
Ο κ. Αλαμπρίτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των πτυχίων των πανεπιστημίων, με εισαγωγή ξενόγλωσσων προγραμμάτων για προσέλκυση ξένων φοιτητών, αλλά και με σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η υπογεννητικότητα είναι ένα σημαντικό θέμα με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, απαριθμώντας όσα προωθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Είπε ότι ο ΔΗΣΥ εισηγείται, μεταξύ άλλων, την αύξηση του οικογενειακού αφορολόγητου στις €39.000, τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος τέκνου, την ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών στον χώρο εργασίας, την επέκταση του ολοήμερου, στεγαστική πολιτική για νέα ζευγάρια και την προσαρμογή της φοιτητικής χορηγίας στον πληθωρισμό.
Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ ζητά κλειστές δομές φιλοξενίας, αποτελεσματική φύλαξη της Πράσινης Γραμμής, απέλαση όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται, και επαναξιολόγηση του καθεστώτος Σύρων που προέρχονται από ασφαλείς περιοχές.
Τέλος, ο κ. Αλαμπρίτης αναφέρθηκε στην επαρχία Λάρνακας, σημειώνοντας τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και όσα εκκρεμούν, τονίζοντας την απουσία κονδυλίων για την ίδρυση της πανεπιστημιακής σχολής Λάρνακας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Προϋπολογισμός 2024 – Σ. Ιωάννου: Υπερψηφίζουμε π/υ – Καταψήφιση κονδυλίων για μετανάστες
Το ΕΛΑΜ θα ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό καταψηφίζοντας όλα τα κονδύλια που αφορούν τους παράνομους μετανάστες, ανέφερε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Το ΕΛΑΜ θα ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό, θεωρώντας ότι με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις επαφές που είχαμε μετά και τις διαμαρτυρίες των χαμηλόμισθων του δημόσιου τομέα, σε συνδυασμό και με τις δεσμεύσεις της κυβερνητικής πλευράς θα βοηθήσουμε στην επίλυση αυτής της τρομερής αδικίας», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι και φέτος, όπως πράττουν από το 2016 θα καταψηφίσουν όλα τα κονδύλια που αφορούν τους παράνομους μετανάστες.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι απέναντί μας έχουμε μία κοινωνία που υποφέρει, που νοιώθει προβληματισμένη, που αγωνιά για το μέλλον, μια κοινωνία κουρασμένη.
Από την άλλη, είπε απέναντι της στέκεται μία πολιτική ηγεσία που εδώ και τόσους μήνες έχει ως πρώτο θέμα τις εκλογές και το ποιο κόμμα θα κάνει περισσότερες συνδιαλλαγές με το άλλο.
Πρόσθεσε ότι το ΕΛΑΜ δηλώνει περήφανα ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει το έργο του.
«Να τιμήσει με τις πράξεις του, τους πολίτες που το εμπιστεύτηκαν.Να υπερασπίζεται την εθνική μας ταυτότητα. Να στέκεται εμπόδιο στην ισλαμοποίηση της Πατρίδας μας. Να πιστεύει ότι η Κύπρος χρειάζεται μία ισχυρή μεσαία τάξη και όχι μια διχασμένη κοινωνία σε πλούσιους και φτωχούς. Να φανεί παραγωγικό απέναντι στις νέες οικογένειες, τους εργαζομένους, τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την τρίτη ηλικία», είπε.
Είπε επίσης ότι ο κόσμος ζει σε μία κατάσταση ανασφάλειας, σε όλα τα ζητήματα.
Ανασφάλεια, σημείωσε, από την εγκληματικότητα, από τους μισθούς, τα μεροκάματα, την οικονομία, τα επιτόκια, τη στέγαση, στο καθημερινό ψώνισμα, στα καύσιμα, στον ηλεκτρισμό, στην υγεία στα πάντα.
Ο κ. Ιωάννου έκανε επίσης λόγο για ένα ασταμάτητο ταμπέλωμα και στιγματισμό για τις απόψεις του κάθε ανθρώπου και διερωτήθηκε αν είναι αυτό ελευθερία της σκέψης, ενώ είπε ότι δεν πρόκειται να νιώσουν ενοχές, γιατί πιστεύουν όλα αυτά που τα ασπάζεται το μεγαλύτερο τμήμα του κυπριακού λαού, όπως είπε.
Ξέφραγο αμπέλι η Κύπρος επί ημερών ΔΗΣΥ, είπε ο Πασιουρτίδης
Η Κύπρος επί ημερών Συναγερμού μετατράπηκε σε ξέφραγο αμπέλι για πρώην και νυν πράκτορες του Ισραήλ χρησιμοποιώντας την ως βάση για παραγωγή και εξαγωγή κακόβουλων λογισμικών, τα οποία μόλυναν τη χώρα μας, την Ελλάδα και ενδεχομένως και άλλες χώρες, είπε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη 2η μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Ο κ. Πασουρτίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ολοκληρώνεται μια διακυβέρνηση, η οποία έχει γιγαντώσει τις κοινωνικές ανισότητες, έχει συρρικνώσει την μεσαία τάξη και έχει υφαρπάξει ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ της χώρας από τους μισθούς των εργαζομένων και το διοχέτευσε στα κέρδη των λίγων. Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, είπε, έχει καταγράψει πολλές πρωτιές. «Πρωτιές στη διαφθορά, στη θεσμική διαπλοκή, στην κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος, πρωτιές στη δημόσια αντιπαράθεση, στην υπόσκαψη ανεξάρτητων θεσμών και αξιωματούχων, αλλά και στην αρνητική εικόνα που εκπέμπει η χώρα στο εξωτερικό». Ανέφερε ακόμη ότι το αστυνομικό σώμα απαξιώνεται καθημερινά από λάθη και παραλείψεις, αλλά και συμβάντα, τα οποία λαμβάνουν χώρα υπό την ελλιπή εποπτεία του πολιτικού προϊστάμενου. «Μας ανησυχούν τα παιχνίδια εξουσίας και διαπλοκής ανάμεσα στην αστυνομία και τη διεύθυνση των φυλακών», ανέφερε.
Ειδικά για την πόλη και επαρχία Λάρνακας, ο κ. Πασουρτίδης είπε ότι ένα από τα κύρια προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία της Λάρνακας είναι το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες μη αντέχοντας το οικονομικό βάρος αναζητούν μάταια σωσίβιο, αλλά καμία κυβερνητική πολιτική δεν τους το παρέχει. Αναφέρθηκε επίσης, και στις σχολικές εγκαταστάσεις και στα σχολικά κτήρια, τα οποία όπως είπε, είναι πεπαλαιωμένα.
Ο Πρύτανης του Παν. Κύπρου και η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρονται για δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα, είπε ο Χρ. Ορφανίδης
Ο νυν Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Κυβέρνηση με τον Υπουργό Παιδείας δεν ενδιαφέρονται για τη δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στην Λάρνακα, δήλωσε την Τετάρτη ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, τονίζοντας ότι παρά τις παλαιότερες εξαγγελίες οι δύο προτεινόμενοι για την ανέγερση πανεπιστημιακών κτιρίων χώροι δεν είναι σε καμία περίπτωση αξιοποιήσιμοι. Έκανε επίσης λόγο για υπερπληθυσμό στα σχολεία της Λάρνακας, ενώ σημείωσε πως ο χώρος του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου παραμένει αναξιοποίητος και σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Αναφορικά με τον τομέα της υγείας, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε πως παρότι το 2020 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Αθηαίνου, κόστους 4 εκατ. ευρώ, τα ιατρεία παραμένουν κενά, ενώ έλλειψη στελέχωσης παρατηρείται και στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Λάρνακας.
Σχετικά με τον τομέα των μεταφορών, ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Υπουργό Μεταφορών για την ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταστέγασης των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών της Λάρνακας λόγω έλλειψης θέσεων στάθμευσης και της προκαλούμενης κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενώ χαρακτήρισε ανεξέλεγκτη την κατασκευή κυρτωμάτων στους δρόμους δίχως προδιαγραφές, με σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων λόγω ρύπανσης.
Στη συνεργασία και την ενότητα που απαιτείται για κοινό όφελος αναφέρθηκε ο Βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμούς έστειλε μήνυμα συνεργασίας και ενότητας εντός και εκτός Βουλής ώστε μέσα από τις διαφωνίες να εντοπίζονται συνέργειες που θα συμβάλουν στη λύση των προβλημάτων των πολιτών. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία, η εθνική ενότητα και συνεννόηση» θα είναι η σπουδαιότερη κληρονομία που θα παραδοθεί στην επόμενη γενιά πολιτικών.
Κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων του την χρονιά που παρέρχεται, ο κ. Αποστόλου είπε πως έβαλε το λιθαράκι του στην αύξηση της άδειας μητρότητας, της πληρωμένης γονεϊκής άδειας, την επέκταση του ολοήμερου και στα Γυμνάσια, της δωρεάν προδημοτικής και παρέθεσε περαιτέρω την έναρξη του προγράμματος για κάλυψη εξόδων για παιδιά μέχρι 4 ετών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Είπε πως μέσα από το διάλογο συνέβαλε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους διαβητικούς και την ένταξη νέων φαρμάκων στις παρεχόμενες θεραπείας, την ένταξη κονδυλίου για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Καρκίνου, για να δημιουργηθούν κέντρα ανακουφιστικής φροντίδας σε όλες τις επαρχίες, τη συμφωνία για το δικαίωμα στη λήθη των καρκινοπαθών. Εξέφρασε ευαρέσκεια για το κονδύλι στον προϋπολογισμό για στήριξη ατόμων και οικογενειών που τυγχάνουν θεραπείας στο εξωτερικό και έκανε ειδική αναφορά στην αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου, που όπως είπε άκουγε εκτιμούσε και συνεργαζόταν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.