Χαρτί και καλαμάρι και με αριθμούς καταγράφονται οι μηνιαίες υπερβάσεις στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας σε οξείδια του αζώτου, διοξειδίου του θείου και σκόνης, που είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα καθορισμένα όρια.
Σημειώνεται, πως ακόμη και με βάση την παρέκκλιση (των ορίων) που είχε δοθεί, και πάλι οι εκπομπές είναι τρομακτικά ψηλότερες από τα ισχύοντα όρια. Και σε αυτή την περίπτωση (της λειτουργίας των μονάδων κατά παρέκκλιση) οι εκπομπές είναι οριακές, κάτι το οποίο φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τους ισχυρισμούς των κατοίκων της περιοχής.
Οι αριθμοί προέρχονται από το Τμήμα Περιβάλλοντος το οποίο ενημέρωσε με σχετικούς πίνακες τη Βουλή, ύστερα από σχετικό αίτημα.Για το έτος 2023 καταγράφονται οι εκπομπές που ισχύουν και για τις έξι μονάδες παραγωγής. Οι εκπομπές σε όλες πλησιάζουν τα όρια της παρέκκλισης που είχε καθοριστεί παλαιότερα, παρόλον ότι υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις κατά μήνα. Σημειώνεται ότι η σκόνη από 20 μικρογραμμάρια που έπρεπε να ήταν πλησιάζει τα 50 μικρογραμμάρια της παρέκκλισης και είναι διπλάσια από την επιτρεπόμενη.
Όσον αφορά τα οξείδια του αζώτου, με όριο τα 145 μικρογραμμάρια, επίσης προσεγγίζουν τα όρια της υπέρβασης που είναι 450 μικρογραμμάρια, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα. Στο αποκορύφωμα, οι τιμές του διοξειδίου του θείου, οι οποίες από 175 μικρογραμμάρια, εκτοξεύονται περίπου στα όρια των υπερβάσεων που είναι 1700 μικρογραμμάρια, δηλαδή κατά δέκα φορές ψηλότερες από τα όρια. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψιν οι χαμηλότερες εκπομπές (κοντά στα 1.420 μικρογραμμάρια), οι τιμές είναι κατά οκτώ φορές αυξημένες σε σχέση με το τι έπρεπε να ισχύει.
Όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες, ανάλογη κατάσταση με τις εκπομπές στις τέσσερις από τις έξι μονάδες που έγιναν μετρήσεις, επικρατεί και τους πρώτους πέντε μήνες του 2024.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης του θέματος των εκπομπών ρύπων των σταθμών της Δεκέλειας, ο κ. Φραγκέσκος Κέκκου μιλώντας εκ μέρους του προσφυγικού συνοικισμού της ΑΗΚ στη Δεκέλεια στην κοινότητα Ορμήδειας αναφέρθηκε στη μόλυνση στο περιβάλλον, τη ξηρή και υγρή εναπόθεση των ρύπων, τους οποίους μπορούν να δουν ακόμη και με γυμνό μάτι. Μπορούν, όπως χαρακτηριστικά είπε, να πιάσουν τη στάχτη που βγάζουν τα φουγάρα στα δάχτυλά τους. Ανέφερε επίσης, πως ο καπνός δεν αφορά μόνο την Ορμήδεια καθώς ταξιδεύει και μολύνει το έδαφος και τους υδάτινους ορίζοντες όλης της Κύπρου.
Από την πλευρά της ΑΗΚ, ο Χαράλαμπος Μενελάου, ανέφερε ότι η Δεκέλεια είχε προθεσμία έως το τέλος του 2023, όμως συμπλήρωσαν το όριο των 18.000 ωρών λειτουργίας τον Ιανουάριο του 2022.
Πηγή: Φilenews