Γενικά
Παρανομίες σε παραλίες Περβολιών διαπίστωσε λειτουργός Επιτρόπου Περιβάλλοντος
Εγκατάσταση υποστατικών που λειτουργούν ως μπαράκια, χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, μη ανέγερση Πύργου Ναυαγωσωστών και διακίνηση οχημάτων, σε παραλίες των Περβολιών, διαπίστωσε λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
Σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναφέρεται ότι «λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος πραγματοποίησε στις 8 Ιουλίου, επιτόπια επίσκεψη στις παραλίες της Κοινότητας Περβολιών της Επαρχίας Λάρνακας, στην παρουσία εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και κατοίκων. Ακολούθως στις 15 Ιουλίου στάλθηκε επιστολή από το Γραφείο της Επιτρόπου στον Δήμο Δρομολαξιάς, Μενεού, Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου, στον οποίο έχει ενταχθεί η Κοινοτική Αρχή Περβολιών και σε άλλες Υπηρεσίες, με αναφορά σε διάφορα ζητήματα που αφορούν το παραλιακό μέτωπο που εμπίπτει στα διοικητικά όρια της Κοινότητας των Περβολιών και σχετικά ερωτήματα».
Η επιστολή κάνει αναφορά στην «μηχανική μετακίνηση και στοίβαγμα των κροκάλων κατά μήκος της ανατολικής ακτής του Ακρωτηρίου του Φάρου, από την παραλία προς την ενδοχώρα σε απόσταση περίπου 10-20 μέτρων από την ακτογραμμή, ώστε να εμφανιστεί το αμμώδες υπόστρωμα της παραλίας με σκοπό να σχηματιστεί αμμουδιά».
Ακόμη γίνεται αναφορά σε «εγκατάσταση υποστατικών, τα οποία λειτουργούν ως μπαράκια – τρία στην παραλία ‘Φάρος’ και ένα στην παραλία ‘Αμμος’ (διοικητικά όρια Κοινότητας Περβολιών) – ενώ διαθέτουν, επίσης, τραπεζοκαθίσματα και ηλεκτρικά ψυγεία και πωλούν οινοπνευματώδη ποτά».
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης η «χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από την τοποθέτηση και λειτουργία ιδιωτικών ηλεκτρογεννητριών επί της δημόσιας παραλίας για την ηλεκτροδότηση των μπαρ και η δημόσια οχληρία και ηχορύπανση από δυνατή μουσική από τα μπαρ κατά τις βραδινές ώρες».
Σημειώνεται ακόμα ότι «κατά την επιτόπια επίσκεψη στην παραλία ‘Φάρος’ διαπιστώθηκε η δημιουργία πεζοδρόμου/ποδηλατοδρόμου από σκυρόδεμα, με σήμανση ‘υποχρεωτικός ποδηλατόδρομος και υποχρεωτικός παράλληλος πεζόδρομος’, ενώ στο σχέδιο χρήσης της παραλίας προνοείται δρόμος για ‘Πρόσβαση Οχημάτων στην Παραλία (ασθενοφόρα, οχήματα ΑμΕΑ, καθαρισμού)’. Περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι η μπάρα εισόδου παραμένει ανοικτή, διευκολύνοντας την παράνομη πρόσβαση και διακίνηση ιδιωτικών μηχανοκίνητων οχημάτων επί της παραλίας, γεγονός που δημιουργεί και κινδύνους ασφάλειας για τους χρήστες».
Στην επιστολή αναφέρεται παράλληλα η «είσοδος και διακίνηση επί της παραλίας ‘Αμμος’ μέσω ανοικτής διόδου μεταξύ της παραλίας και δημόσιας οδού, κατά παράβαση του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου. Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι επί της συγκεκριμένης παραλίας υπάρχουν βαθιά αποτυπώματα από ελαστικά μηχανοκίνητων οχημάτων».
Ακόμα «στα σχέδια χρήσης των παραλιών ‘Φάρος’ και ‘Αμμος’ προνοείται η ανέγερση Πύργου Ναυαγοσωστών, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι πύργοι ούτε και παρουσία επί καθήκοντι ναυαγοσώστη, παρά το γεγονός ότι η παραλία λειτουργεί ως οργανωμένη με τοποθέτηση ξαπλώστρων και ομπρελών».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος θα αναμένει τις απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν τεθεί προς την Τοπική Αρχή και σε άλλες Υπηρεσίες, και τα οποία αφορούν, κυρίως, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τις διάφορες Υπηρεσίες και Φορείς για την έκδοση (ή μη) άδειας, έγκρισης, αδειοδότησης εργασιών κτλ. σε σχέση με τα ως άνω ζητήματα».
Στη συνέχεια το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος «θα εξετάσει όλα τα σχετικά δεδομένα, προτού προβεί σε περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του».
ΚΥΠΕ