Γενικά
Παρουσίαση λευκώματος και έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Μαρί»
Πηγή: sigmalive.com
Την παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο «Μαρί» και την ομώνυμη φωτογραφική έκθεση παρουσιάζει ο Ανίκητος Χ¨Χαραλάμπους στην οδό Αγκύρας 72 (κοντά στο μεσαιωνικό κάστρο) στη Λεμεσό.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 6 Απριλίου, στις 19.30 από τον δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη. Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά 10.00 – 22.00 μέχρι την Τρίτη 9 Απριλίου 2024.
Η έκθεση φωτογραφίας θα ξεκινήσει με ένα χαιρετισμό από τον κ. Δήμαρχο θα ακολουθήσει ομιλία του Γιώργου Καλλινίκου αρχισυντάκτη της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” και του φωτογράφου Ανίκητου Χ”Χαραλάμπους.
Μια δημοσιογραφική δουλειά με σαφή καλλιτεχνική προσέγγιση αλλά και συναισθηματική φόρτιση αποτελεί το λεύκωμα το οποίο εξέδωσε ο φωτογράφος.
Το πρωϊνό της 11ης Ιουλίου 2011 σημειώθηκε μια μεγάλη έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στον χώρο όπου φυλάσσονταν 98 εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα. Τόσο ισχυρή ήταν που συνέθλιψε τα πάντα στη γύρω περιοχή, συμπαρασύροντας στο θάνατο 13 άτομα και τραυματίζοντας 62 άλλους. Έγινε αισθητή σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων προκαλώντας τεράστιες ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της ΑΗΚ, στη ναυτική βάση και σε υποστατικά στη γύρω περιοχή.
Τις επόμενες ημέρες η ροή ειδήσεων ήταν χειμαρρώδης. Μεταξύ αυτών και η πληροφορία ότι πολίτες ετοιμάζονταν να πορευτούν από το Μαρί προς στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, διαμαρτυρόμενοι για την ανικανότητα του κράτους να διαχειριστεί το επικίνδυνο φορτίο. Έτσι ξεκίνησε την καταγραφή του ο Ανίκητος Χ¨Χαραλάμπους. Λέει ο ίδιος στο σημείωμά του:
«Το γεγονός αυτό με ταρακούνησε πολύ και με το άκουσμα της πορείας, μου γεννήθηκε η ανάγκη να καλύψω φωτογραφικά το συμβάν και στη συνέχεια τις διαμαρτυρίες που θα ακολουθούσαν έξω από το Προεδρικό. Αυτό το οποίο αισθανόμουν ως πολίτης και κατά συνέπεια ως φωτογράφος, δεν ήταν μόνο η απεικόνιση του γεγονότος αλλά και η αποτύπωση των συναισθημάτων αυτών των ανθρώπων. Των οποίων ο πόνος, η θλίψη αλλά και ο θυμός ήτανε ζωγραφισμένα στα πρόσωπα τους. Προσπάθεια μου ακόμη ήταν να καταγράψω με το φωτογραφικό μου φακό την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Εκείνο το “φτάνει πια”. Όχι πως θα άλλαζε κάτι με τις φωτογραφίες μου αλλά τουλάχιστον θα αποτυπωνόταν η οργή των ημερών και οι εικόνες θα δακτυλόδειχναν τους υπαιτίους.
Προσωπικά δεν θεωρώ ότι η πολιτεία ήθελε να σκοτωθεί οποιοδήποτε παιδί της. Έγινε όμως, 13 άτομα αριθμούν οι “Aθάνατοι”.
Ο Ανίκητος απαθανάτισε με το φωτογραφικό του φακό τη περιοχή της έκρηξης στη ναυτική βάση, την πορεία των «αγανακτισμένων» πολιτών από το Μαρί στο προεδρικό (σ.σ. έτσι χαρακτηρίστηκαν οι τότε διαμαρτυρόμενοι πολίτες) αλλά και τα πολλά βράδια εκείνου του Ιούλη, όταν οι “αγανακτισμένοι” πολίτες συγκεντρώνονταν έξω από το Προεδρικό ζητώντας απάντηση στο μεγάλο “γιατί”. Γιατί να συμβεί, γιατί δεν πρόλαβαν το κακό, γιατί τόση ανευθυνότητα από μέρους της πολιτείας και γιατί τόση ανικανότητα από το ίδιο το κράτος.
Πέρασαν 13 χρόνια από εκείνη την μαύρη μέρα της έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί. Ήταν 13 και οι ήρωες που με αυταπάρνηση θυσίασαν την ζωή τους και πέρασαν στην αθανασία. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους τιμήσουμε με ένα φωτογραφικό λεύκωμα μια έκθεση φωτογραφίας ώστε να βοηθήσουμε να τους θυμόμαστε αλλά και να ενημερώνονται οι νέες γενιές.
Το βιογραφικό:
Ο Ανίκητος Χ¨Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1966 και παρά το γεγονός ότι έκανε σπουδές στον τομέα του μάρκετιγκ και των τουριστικών επιχειρήσεων αργότερα άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1998 μέχρι το 2023 εργαζόταν ως εικονολήπτης σε τηλεοπτικό σταθμό στην Κύπρο. Σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας φωτογράφος και εστιάζει κυρίως στο documentary photography. Συνήθως τα φωτογραφικά θέματα που επιλέγει είναι κοινωνικό-πολιτισμικού χαρακτήρα, έχοντας πάντα μια ανθρωπιστική προσέγγιση, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει αυτό που δεν φαίνεται.
Το 2000, αφού έγινε μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Γιατροί του Κόσμου – Κύπρος”, η οποία μετονομάστηκε σε “Εθελοντές Γιατροί – Κύπρος”, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει φωτογραφικά έργα σε διάφορες αποστολές της οργάνωσης όπως στη Λωρίδα της Γάζας, στο Ιράκ, στη Ρουμανία, στη Σρι Λάνκα, στη Δυτική Σουμάτρα της Ινδονησίας και στην Κένυα.
Το 2008, εξέδωσε το πρώτο προσωπικό του φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο: “Επισκέπτες στη Γη τους” και το 2018 μετά από φωτογραφικό διαγωνισμό βραβεύτηκε από τους 1415 Mobile Photographers με την έκδοση του δεύτερου προσωπικού του φωτογραφικού άλμπουμ με τίτλο “Μονόλογοι και Αναζητήσεις”.
Τον Νοέμβριο του 2022 δημιούργησε το τρίτο προσωπικό του φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο “Above the Fences”, που αναφέρεται στη ζωή της αγαπημένης του κόρης Άννας στο χώρο στον οποίο αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο της, την καλλιτεχνική ιππασία.
Κατά καιρούς λαμβάνει μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου όπου βραβεύεται, ενώ δημοσιεύει μέρος της δουλειάς του σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες.
Σήμερα συνεχίζει να συλλέγει φωτογραφικό υλικό για τα εν εξελίξει μακροπρόθεσμα έργα του.