Εκπαίδευση
Πέρασε η απαγόρευση χρήσης κινητών εντός των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.
Με 17 ψήφους υπέρ, 11 εναντίον και μια αποχή η Βουλή ενέκρινε τροποποιητικούς κανονισμούς που απαγορεύουν την ενεργοποίηση και χρήση από μαθητές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών, κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.
Η χρήση επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Καθορίζεται συγκεκριμένα ότι οι μαθητές επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες προκύπτει έκτακτη ανάγκη για θέματα σχετικά με την ασφάλεια ή/και την υγεία (πχ χρήση από διαβητικούς μαθητές για μέτρηση σακχάρου).
Με τους νέους κανονισμούς παρέχεται και η δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικής εγγραφής μαθητών και θεσμοθετείται, για σκοπούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμένιων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων». Τα άρθρα αυτά των κανονισμών υπερψηφίστηκαν από το ΑΚΕΛ που ψήφισε εναντίον στα υπόλοιπα για τη χρήση κινητών.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Παιδείας κατά τη συζήτηση στη Βουλή αλλά και μετέπειτα, τόνισε πως στόχος είναι η δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος χωρίς περισπασμούς κατά τη μαθησιακή διαδικασία, που θα συμβάλει στη συναισθηματική σταθερότητα των μαθητών, στη μείωση των περιστατικών ψηφιακού εκφοβισμού ανάμεσα στους μαθητές και στην ενίσχυση της συνολικής ευημερίας και των ακαδημαϊκών επιδόσεών τους.
Το ΑΚΕΛ πρότεινε την απαγόρευση των κινητών στην περίπτωση των μαθητών γυμνασιακού κύκλου καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής μέρας, σε αντίθεση με τους μαθητές λυκειακού κύκλου, για τους οποίους πρότεινε να μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους κατά την ώρα του διαλείμματος και όχι στην τάξη, στη συγκέντρωση και σε εκδηλώσεις. Η τροπολογία απορρίφθηκε.
Υπερψηφίστηκε τροπολογία του ΔΗΣΥ για αξιολόγηση, από το Υπουργείο Παιδείας, των αποτελεσμάτων της απαγόρευσης της ενεργοποίησης και χρήσης από μαθητές των κινητών τηλεφώνων ή και άλλης έξυπνης ηλεκτρονικής συσκευής καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου σε σχέση με τα ποσοστά παραβατικότητας και τα μαθησιακά αποτελέσματα για τις σχολικές χρονιές 2024 – 2025 και 2025 – 2026.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι η κατάσταση με τα κινητά έχει ξεφύγει και υπάρχει αναγκαιότητα για μέτρα και ορθή καθοδήγηση για προστασία των παιδιών.
Ανέφερε ότι η εικόνα στα σχολεία μπορεί να βελτιωθεί με περιορισμό χρήσης των κινητών και ότι τα στοιχεία δείχνουν πρόοδο με περιορισμό χρήσης.
Ο κ. Κάρουλλας μίλησε για ανάγκη αποτελεσματικής χρήσης των έξυπνων συσκευών με επίκεντρο το παιδί, προσθέτοντας ότι ποσοστό 25% των μαθητών στα σχολεία είναι θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού και τα περιστατικά σημειώνονται την ώρα του διαλείμματος. Είπε επίσης ότι αναμένεται η στρατηγική για την παραβατικότητα, στο πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης στη δική του παρέμβαση στην Ολομέλεια για το θέμα είπε ως γενικό σχόλιο, ότι η απουσία πλάνου για την παιδεία, όπως λέχθηκε από συναδέλφους του νωρίτερα, δεν αφορά τη Βουλή αλλά είναι ζήτημα προγράμματος της διακυβέρνησης.
Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να θεωρηθεί ότι τα αρνητικά της επίδρασης των κινητών, θα αντιμετωπιστούν με απαγόρευση χρήσης κατά το μισάωρο διάλλειμα.
Ανέφερε ότι η κοινή γνώμη πιστεύει ότι συζητάμε για απαγόρευση χρήσης και ότι ο ίδιος στέκεται ενάντια στο ρεύμα και προτάσσει την προσέγγιση ότι πρέπει να ακούμε τους νέους και να μην κουνάμε απλά το χέρι και να «φτύνουμε τους νέους».
Περαιτέρω εξέφρασε την άποψη ότι τα φαινόμενα βιντεογράφησης ξυλοδαρμών με κινητά ή τα παράνομα στοιχήματα είναι ακραία και εμφανίζονται μια-δύο φορές το χρόνο και διερωτήθηκε πώς θέλουμε να δώσουμε δικαίωμα ψήφου στους 17χρονους και τους δίνουμε όπλο στο στρατό ένα χρόνο μετά, ενώ την ίδια ώρα τους θεωρούμε ανώριμους να χρησιμοποιήσουν κινητό το μισάωρο του διαλλείματος.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στην αρνητική επίδραση των έξυπνων συσκευών στα παιδιά σύμφωνα με στοιχεία ειδικών επιστημόνων.
Ανέφερε ότι ένα στα δύο παιδιά μας έχουν διάφορα ζητήματα εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των έξυπνων συσκευών και μίλησε για την αναγκαιότητα να αντιληφθούμε ότι η εικονική πραγματικότητα δεν είναι η πραγματικότητα που θέλουμε τα παιδιά μας να ζουν.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε από πλευράς του ότι τα παιδιά πρέπει να κατακτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και να κοινωνικοποιηθούν και για τον λόγο αυτό χρειάζονται καθοδήγηση.
Ανέφερε ότι ο σχολικός χρόνος δεν είναι μόνο την ώρα του μαθήματος αλλά και του διαλλείματος όταν τα παιδιά πρέπει να κοινωνικοποιηθούν. Αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα που προκαλούνται με την ενασχόληση με τα κινητά, καλώντας γονείς να θέτουν όρια στα παιδιά τους. Ο κ. Σαββίδης είπε ότι οι συγκεκριμένοι κανονισμοί ενισχύουν το δημόσιο σχολείο.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου αναφέρθηκε σε ορθή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κατάθεση των κανονισμών που περιλαμβάνουν και θεσμοθέτηση, για σκοπούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, της «Ημέρας Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμένιων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων».
Ο βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι διεθνώς υπάρχουν ζητήματα με χρήση κινητών και διάφορες χώρες έλαβαν μέτρα και υπάρχουν θετικά στον περιορισμό της χρήσης με αύξηση κοινωνικοποίησης, μείωση ψυχοσωματικών ασθενειών και βελτίωση της ψυχικής υγείας γενικότερα.
Ανέφερε ότι έπρεπε πριν από την κατάθεση των κανονισμών να υπήρχε εφαρμογή πιλοτική σε ένα σχολείο με απτά αποτελέσματα για σκοπούς αξιολόγησης.
Πηγή: ΚΥΠΕ