CoronaVirus
Ποιοι θα χρειαστούν και τέταρτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιάννη
Πηγή: alphanews.live
Oι συζητήσεις ότι η πανδημία φθάνει στο τέλος της, εφησυχάζουν τον κόσμο και δεν τον προστατεύουν, είπε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης τονίζοντας ότι ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας και χρειάζεται να λαμβάνονται τα αναγκαία προστατευτικά μέσα.
«Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τέλος της πανδημίας και οι συζητήσεις που γίνονται κάνουν τον κόσμο να εφησυχάζει. Ο ιός ακόμα είναι ανάμεσα μας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ούτως ώστε να μην δώσουμε στον ιό την ευκαιρία να μας ξεπροβάλλει μια νέα παραλλαγή, η οποία να είναι προβληματική. Πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε τον αριθμό των κρουσμάτων διότι μόνο έτσι, κρατώντας τον ιό καθηλωμένο δεν θα του δώσουμε την ευκαιρία να μας ταλαιπωρήσει περαιτέρω», είπε.
«Το Φθινόπωρο θεωρώ και πάλι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων για ευνόητους λόγους. Θα έχει πέσει η ανοσία των περισσοτέρων μας τότε και ίσως τότε να σκεφθούμε για μια 4η δόση στον γενικό πληθυσμό», σημείωσε ο Δρ Καραγιάννης.
Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε ότι την δεδομένη στιγμή δεν θεωρεί τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. «Φυσικά αυτό θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες αν θα υπάρξει αύξηση στις νοσηλείες».
Πρόσθεσε ότι «σίγουρα θα υπάρξει λόγω του ότι αυξήθηκαν και τα κρούσματα αλλά δεν θα είναι τόσο έντονη που να πιέσει το σύστημα υγείας εκτός αν συνεχίσουμε να έχουμε ανοδική πορεία και να περάσουμε και τα προηγούμενα επίπεδα, που δεν το νομίζω».
Σε ερώτηση πού οφείλεται αυτή η έξαρση, είπε ότι λόγω του ότι η Όμικρον είναι λιγότερο νοσογόνος, κάποιοι θεώρησαν ότι τελειώσαμε με την πανδημία. «Δεν είναι έτσι τα πράγματα, πάντα προειδοποιούμε ότι σε κάποια άτομα και η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και το βλέπουμε αυτό», ανέφερε. «Επίσης, το γεγονός ότι δεν τηρούνται και τα μέτρα αυτοπροστασίας ευλαβικά, όπως προηγουμένως. Πολλοί άρχισαν και δεν φορούν τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και αυτό γίνεται και σε εσωτερικούς χώρους», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει πόσο θα αυξηθούν οι νοσηλείες, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως θα πρέπει να δούμε από την ιχνηλάτηση πού ακριβώς βρίσκονται τα κρούσματα που ανιχνεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, πού κατανέμονται ανάλογα με ηλικιακή ομάδα.
«Αναμένω ότι τα σχολεία θα διατηρήσουν την πρωτιά γιατί μέχρι τώρα αντιστοιχούσαν στο 30% των περιστατικών, παρόλο του ότι παρουσίαζαν βελτίωση εβδομάδα με εβδομάδα», ανέφερε. Επίσης, συνέχισε, «κατά πόσον τα περισσότερα των άλλων κρουσμάτων είναι ηλικιακές ομάδες που κοινωνικά λόγω της Τσικνοπέμπτης και της Απόκρεω να διακινήθηκαν σε διάφορους χώρους που υπήρχε συγχρωτισμός και να κόλλησαν». «Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε το σύστημα υγείας δεν θα πιεστεί τόσο πολύ γιατί δεν αναμένουμε ότι τα άτομα αυτά, αν είναι και εμβολιασμένα κιόλας, ότι θα χρειαστούν νοσηλεία», σημείωσε.
Σε σχέση με την χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου, ο Καθηγητής ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στην ΣΕΕ στο παρελθόν και πως τώρα η απόφαση εναπόκειται στην Επιτροπή Εμβολιασμών.
Σημείωσε ότι τα δεδομένα από το Ισραήλ που προχώρησαν στην 4η δόση δεν αύξησαν περισσότερο τα επίπεδα των αντισωμάτων.
CLOSE
«Βλέπουμε όμως, να χάνουμε υπερήλικες τον τελευταίο καιρό πράγμα που ίσως μας λέει ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που εμβολιάστηκαν πρώτοι με την 3η δόση, η ανοσία έχει πέσει κι ίσως να χρειάζονται μια 4η δόση. Οι άλλοι που θα χρειαστούν 4η δόση είναι αυτοί που έχουν ανοσιακή καταστολή, και οι οποίοι δεν αντιδρούν στα εμβόλια. Επομένως αυτά τα άτομα να χρειάζονται περαιτέρω προστασία», ανέφερε.
Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/poioi-tha-hreiastoyn-kai-tetarti-dosi-embolioy-symfona-me-ton-dr-karagianni