Περιβάλλον
Προγραμματίζεται η κατασκευή 38 κυματοθραυστών σε Κίτι – Άγιο Θεόδωρο
Δρομολογείται η κατασκευή 38 κυματοθραυστών στην παραλιακή περιοχή Κιτίου – Αγίου Θεοδώρου στην επαρχία Λάρνακας, ανέφερε εκπρόσωπος του Τμήματος Μεταφορών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία συνήλθε την Τετάρτη για να συζητήσει τη διάβρωση των παραλιών στις συγκεκριμένες περιοχές και τα μέτρα προστασίας αυτών.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, διερωτήθηκε αν υπάρχει σχεδιασμός για αντιμετώπιση της διάβρωσης και αν αυτός έχει συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς. «Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ αδικημένη», συμπλήρωσε.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, διερωτήθηκε αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση των έργων αντιμετώπισης της διάβρωσης.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος επεσήμανε ότι το πρόβλημα της διάβρωσης προέρχεται από έργα του ανθρώπινου παράγοντα, κάνοντας λόγο για «Λερναία Ύδρα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε». Αφότου αναφέρθηκε σε μελέτη του ΕΜΠ το 2003, το αποτέλεσμα της οποίας -όπως είπε- «δεν άρεσε στην εκτελεστική εξουσία», υπέδειξε ότι πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με οριστικό τρόπο.
Επιπρόσθετα, είπε ότι οι μελέτες για το θέμα μετρούν εδώ και 32 χρόνια. «Με τους ρυθμούς αντιμετώπισης του θέματος, δεν θα λυθεί ποτέ. Οι μελέτες είναι τρόπος για να μη λαμβάνονται αποφάσεις», συμπλήρωσε. «Έπρεπε να υπήρχε ήδη ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης», κατέληξε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, διερωτήθηκε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε για να λύσουμε το πρόβλημα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη Λάρνακα, σημειώνοντας ότι η ακτογραμμή της επαρχίας είναι επιβαρυμένη. «Μένει ελάχιστη ακτογραμμή, στην οποία γίνονται έργα που λειτουργούν ανασταλτικά», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει αλληλογραφία για το θέμα από το 2009. «Η κατασκευή κυματοθραυστών είναι στο στάδιο μελέτης, όχι της κατασκευής. Όταν γίνονταν μελέτες για κυματοθραύστες σε Περβόλια και Ζύγι, δεν έγινε μελέτη για τα αποτελέσματα των κυματοθραυστών», τόνισε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, κάλεσε τις τοπικές αρχές της περιοχής να πάρουν τα δικά τους μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι «πρέπει να μας ενημερώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αν υπάρχει σχεδιασμός».
Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι έστειλα επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών ρωτώντας γιατί δεν υπογράφηκε η σύμβαση της Βαρκελώνης.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου, ανέφερε ότι «το να κλείσουμε την Κύπρο με κυματοθραύστες δεν είναι αποτελεσματικό». Όπως είπε, «πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι στη διαδικασία προστασίας του περιβάλλοντος».
Ο Παναγιώτης Παναγιώτου, εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών, ανέφερε ότι θα κατασκευαστούν 38 κυματοθραύστες στην περιοχή, εκ των οποίων οι 8 στον Μαζωτό, 9 στον Άγιο Θεόδωρο, 5 στην Τόχνη, 5 στο Μαρώνι, 5 στο Πεντάκωμο και 3 στο Κιβισίλι. Έχει γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πρόσθεσε.
Ο Γιώργος Πρωτοπαπάς, εκ μέρους του Τμήματος Δημοσίων Έργων, εξήγησε ότι η παραλία από το Ζύγι έως το Κίτι, εκτάσεως 35 χλμ., είναι ευθύγραμμη και υποφέρει από διάβρωση. Αναφέρθηκε στο ιστορικό εγκατάστασης κυματοθραυστών σε τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές από τη δεκαετία του 1980. Όπως είπε, διεξήχθη μελέτη το 2007 για κατασκευή και άλλων κυματοθραυστών, προσθέτοντας ότι κατασκευάστηκαν 6 στα Περβόλια και θα γίνουν άλλοι 9 εκεί.
Ανέφερε ακόμη ότι έγινε ξεχωριστή μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου, αποφασίστηκε η κατασκευή 8 έργων σε σημεία που θα επηρεάζονταν από το έργο. Σε ό,τι αφορά την περιοχή Ζυγίου-Κιτίου, ο κ. Πρωτοπαπάς είπε ότι ανατέθηκε νέα μελέτη σε ανάδοχο ελληνικό οίκο, που είναι υπό εξέλιξη. Όπως είπε, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη μελέτη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εν συνεχεία, είπε ότι έγινε δημόσια παρουσίαση της μελέτης στους κοινοτάρχες της περιοχής, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκαν μοντέλα με τις τοπικές αρχές. Ακόμη, εξήγησε τη διαδικασία διεξαγωγής της στρατηγικής μελέτης, η οποία έχει ετοιμαστεί. «Το Τμήμα Περιβάλλοντος ήγειρε κάποια θέματα, ζητώντας επιπρόσθετες μελέτες, λόγω περιβαλλοντικών θεμάτων σε κάποιες περιοχές», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, για την προέλευση των υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή των κυματοθραυστών, ο κ. Πρωτοπαπάς είπε ότι μπορούν να πάρουν πέτρες από λατομεία, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μπετόν.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Δρ Θεόδουλος Μεσημέρης, υπέδειξε ότι «θα πρέπει τα έργα να γίνουν με σωστή προσέγγιση, με το όσο το δυνατό χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Όπως είπε, το Τμήμα θα αναλάβει πρωτοβουλία με τη διοργάνωση σύσκεψης με κρατικούς φορείς με σκοπό «να επισπεύσουμε ενέργειες», σημειώνοντας παράλληλα ότι «θα εξετάσουμε την πιθανότητα εναλλακτικών επιλογών φιλικών προς το περιβάλλον».
Ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου, ανέφερε ότι η παραλία του Μενεού υπόκειται σε μεγάλη διάβρωση. Όπως είπε, υπάρχει μελέτη για κατασκευή κυματοθραυστών στην περιοχή που φτάνει μέχρι την παραλία της Λάρνακας. «Πότε θα υπάρξει τελική απόφαση; Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Θεοδώρου, Ιάκωβος Στεφάνου, τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας απειλείται όχι μόνο από την τουρκική κατοχή, αλλά «και από τη διάβρωση». «Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί», πρόσθεσε.
Ο Κοινοτάρχης Μαζωτού, Γιώργος Δημητρίου Παφίτης, είπε ότι «ακούμε για μελέτες από το 2006». Θέλουμε έργα για να αναπτυχθούν οι περιοχές μας, επεσήμανε.
Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων έκανε λόγο για ένα πολύ ευαίσθητο το θέμα, σημειώνοντας ότι στην ΕΕ γίνονται σκέψεις για εγκατάλειψη των κυματοθραυστών, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. «Δεν μπορούν όλες οι παραλίες της Κύπρου να τίθενται προς εμπορική εκμετάλλευση και τουρισμό», ανέφερε.
Εκπρόσωπος της Terra Cypria είπε ότι η οργάνωση θα τοποθετηθεί μόλις έχει τις μελέτες. «Χωρίς ολοκληρωμένες στρατηγικές μετακυλίεται το πρόβλημα», ανέφερε.
Στο τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι τον Ιανουάριο του 2025 θα υπάρξει νέα συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα.
Πηγή: ΚΥΠΕ