Γενική Επικαιρότητα

Προς νέα «κόκκινα» δάνεια λόγω επιτοκίων και πληθωρισμού

Πηγή: philenews.com

Ορατός είναι ο κίνδυνος η απώλεια μέρους των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων αλλά και η εκτόξευση του πληθωρισμού, σε συνάρτηση με το υφιστάμενο υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα, να οδηγήσουν σε δυσκολίες εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.

Η Κεντρική Τράπεζα, στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που δημοσίευσε χθες, τονίζει ότι παρά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021 και στις αρχές του 2022, η γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού αύξησε την αβεβαιότητα στο μακροοικονομικό περιβάλλον, δημιουργώντας νέους ή ενισχύοντας υφιστάμενους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Οι τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας βλέπουν τέσσερις κινδύνους, οι οποίοι είναι αυξημένοι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το σημαντικό που καταγράφεται στην έκθεση είναι ότι «δυσμενείς εξελίξεις και η αβεβαιότητα δύναται να επιδεινώσουν σημαντικά τους κινδύνους για τους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, κυρίως μέσω της επίδρασης της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων».

Ενώ ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη, σημειώνεται στην έκθεση «εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εξέλιξη και τη διάρκεια του πολέμου, διαβλέπονται κίνδυνοι για τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο κίνδυνος αύξησης των αφερέγγυων μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων ενδέχεται να ενισχυθεί, λόγω του υπέρμετρου χρέους αλλά και της πιθανής μείωσης στον κύκλο εργασιών τους».

Πέραν της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω πληθωρισμού, σημειώνεται στην έκθεση, «ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη νομισματική αρχή θα αυξήσει το κόστος δανεισμού και αναμένεται να επηρεάσει την ικανότητα αποπληρωμής του ιδιωτικού τομέα, αποτελώντας έναν εγγενή κίνδυνο. Τυχόν αύξηση στο  κόστος δανεισμού σε περίπτωση αύξησης επιτοκίων μπορεί, επίσης, να επιφέρει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, καθώς και να περιορίσει τις αναπτυξιακές επενδύσεις του κράτους».

Σε σχέση με την επιδείνωση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, οι τεχνοκράτες της Κεντρικής σημειώνουν ότι ο αντίκτυπος της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στα πιστωτικά ιδρύματα είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος, κυρίως λόγω της χαμηλής έκθεσης στις δυο χώρες. Αναφέρεται ότι υπάρχει ανησυχία ότι ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην ανάπτυξη, με πιθανή αύξηση της ανεργίας και των αφερέγγυων επιχειρήσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκ νέου επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και σε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των εναπομεινάντων κινδύνων από την κρίση της πανδημίας.

 

 

Αναδιαρθρώσεις η λύση για τους συνεπείς

Το εργαλείο της αναδιάρθρωσης των δανείων για τους συνεπείς δανειολήπτες,  αναφέρει η έκθεση της Κεντρικής, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να περιοριστεί μια προσωρινή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων από εταιρείες και νοικοκυριά που θα συνεχίσουν να πλήττονται οικονομικά. Στην έκθεση σημειώνεται ότι εκτός από το υφιστάμενο υψηλό επίπεδο των ΜΕΧ, ο τραπεζικός τομέας  εξακολουθεί να παρουσιάζει διαρθρωτικές προκλήσεις, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και προκλήσεις που έχουν αναδυθεί λόγω των ιδιαζουσών γεωπολιτικών συνθηκών. «Η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων εξακολουθεί να υφίσταται πιέσεις, λόγω των χαμηλών καθαρών εσόδων από τόκους, της ενδεχόμενης ανάγκης για πρόσθετες προβλέψεις, καθώς και του υψηλού λειτουργικού τους κόστους, συναρτήσει της εισοδηματικής τους βάσης. Σε μικρές χώρες όπως η Κύπρος, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν λιγότερες ευκαιρίες για εξεύρεση νέων επενδύσεων και παροχή νέων προϊόντων πέραν του δανεισμού», αναφέρεται την έκθεση.

 

 

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Σε ετοιμότητα η Κεντρική να παρέμβει

Η Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει ότι τα όποια μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα βοηθούσαν τους τομείς της οικονομίας που ενδεχομένως να επηρεαστούν σημαντικά από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, θα πρέπει να είναι στοχευμένα. Μάλιστα είναι έτοιμη να παρέμβει, εκ νέου, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, με μακροπροληπτικές πολιτικές και πιθανά μέτρα για να περιορίσει ενδεχόμενες ευπάθειες στο χρηματοοικονομικό σύστημα, με στόχο τη διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Κεντρική παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και αξιολογεί τις επιπτώσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, με έμφαση στους τομείς που είναι πιο ευάλωτοι στις εξελίξεις και που είναι σημαντικοί για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »