Επιχειρήσεις
Σάββας Κάκος: Σταθερό πλαίσιο ανάπτυξης μέσα από το Επενδυτικό Πρόγραμμα
Πηγή: inbusiness.com.cy
Σωσίβιο για την κυπριακή Οικονομία αποτέλεσαν οι ξένες επενδύσεις, ενώ τα οφέλη από το Επενδυτικό Πρόγραμμα συμβάλλουν γενικότερα σε ένα ευρύ φάσμα της Οικονομίας τα οποία ενισχύουν ένα σταθερό πλαίσιο ανάπτυξης. Αυτό επισημαίνει στο InBusinessNews o Πρόεδρος και CEO της Quality Group, Σάββας Κάκος υπογραμμίζοντας πως όντως υπήρξαν αδυναμίες και παραλείψεις στο πρόγραμμα επενδύσεων οι οποίες μέσα από τις βελτιώσεις εξαλείφθηκαν και προσφέρουν διαφάνεια στις συναλλαγές με πλήρη συνάρτηση με τις υποδείξεις της ΕΕ.
Ποια είναι τα οφέλη για την κυπριακή Οικονομία, τόσο για τον τομέα Ανάπτυξης Γης όσο και για τους υπόλοιπους τομείς της Οικονομίας, του Επενδυτικού Προγράμματος;
Είναι ξεκάθαρο πως οι ξένες επενδύσεις έσωσαν την κυπριακή οικονομία. Τα οφέλη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος είναι καταγεγραμμένα και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, γι’ αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διστάζουμε να πούμε ότι όντως υπήρξαν αδυναμίες και παραλείψεις στο πρόγραμμα επενδύσεων, όμως ταυτόχρονα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έγιναν σημαντικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις από την Κυβέρνηση και τη Βουλή, με βάση τις συστάσεις των αρμοδίων, οι οποίες θωράκισαν την αξιοπιστία της Κύπρου.
Τα οφέλη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος συμβάλλουν γενικότερα σε ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας, τα οποία συνοψίζονται σε διάφορους τομείς που ενισχύουν ένα σταθερό πλαίσιο ανάπτυξης.
Καταρχάς αυτό το πλαίσιο έχει προσφέρει σημαντικά οφέλη και εργασία σε χιλιάδες εργαζομένους στη χώρα, οι οποίοι εργάστηκαν για την υλοποίηση έργων ανάπτυξης και παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, διευρύνοντας έτσι το πεδίο των μεγάλων επενδύσεων.
Η προσέλκυση ξένων επενδυτών έχει ωφελήσει και ενισχύσει τον ανταγωνισμό για προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών, οι οποίες αποτέλεσαν και τον υψηλό στόχο της Quality Group που δραστηριοποιείται σε σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας, όπως είναι η ανάπτυξη γης, η ξενοδοχειακή οικονομία, ο ιατρικός τομέας και η εκπαίδευση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης μπαίνουν και οι βάσεις για τη δημιουργία του “TeQnopolis” στη Λάρνακα, με στόχο να συμβάλει ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και επιχειρηματικής δραστηριότητας του τόπου, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων.
Με την εφαρμογή του επενδυτικού προγράμματος κατέληξαν στις τράπεζες τεράστια οικονομικά κεφάλαια. Δόθηκε ένεση ρευστότητας σε μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν συμβάλει σημαντικά στην οικονομία του τόπου και οι οποίες παρουσίαζαν προβλήματα μετά την κρίση που επήλθε κατά την περίοδο 2008 – 2013, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο πλήρους παύσης των εργασιών τους. Όμως με την προσέλκυση επενδύσεων μπήκαν ξένα κεφάλαια στην οικονομία της Κύπρου δίνοντας ισχυρή ώθηση στις επιχειρήσεις και έτσι καταφέραμε να παραμείνουμε όρθιοι και να διατηρήσουμε αλώβητο το εργατικό δυναμικό μας, αφού χρησιμοποιήσαμε τα επενδυτικά εργαλεία για να επανέλθουμε δυναμικά και σήμερα να είμαστε μέρος της ανάπτυξης και της τόνωσης της αγοράς, της πραγματικής οικονομίας.
Πρακτικά αυτή η ανάπτυξη σημαίνει ότι εκατοντάδες εταιρείες, χιλιάδες εργαζόμενοι είναι μέρος της υλοποίησης αυτών των έργων. Αυτό συνεπάγεται χωρίς αμφιβολία πως η ανάπτυξη και κυρίως η οικονομική βιομηχανία για την Κύπρο είναι πυλώνας που δημιουργεί τεράστια ανάπτυξη σε δευτερογενείς αγορές.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν και έργα αυξημένου κόστους που υλοποίησαν εταιρείες όπως η Quality Group, στο πλαίσιο εφαρμογής του επενδυτικού προγράμματος, με αποτέλεσμα σήμερα ο όμιλος μας να είναι σε θέση να συμβάλλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και ταυτόχρονα να προσφέρει συνεχώς αυξανόμενο αριθμό θέσεων εργασίας ενισχύοντας έτσι το βιοτικό επίπεδο της χώρας.
Θεωρώ πως επιβάλλεται με κάθε νόμιμο και απολύτως διάφανο τρόπο να υπάρξουν διευκολύνσεις στις διαδικασίες των επενδύσεων καθώς δεν γίνονται μόνο για οικονομικούς σκοπούς, αφού πολύ εύκολα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούσαν ενδεχομένως και με καλύτερες επιδόσεις, να επενδύσουν σε άλλη χώρα, όμως επιλέγουν την Κύπρο επειδή αναπτύσσουν στενούς δεσμούς με τη χώρα, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τους ανθρώπους του τόπου μας, όπως πελάτες μας, που ήρθαν στην Κύπρο για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και σήμερα έχουν επενδύσει πολλά περισσότερα στον τόπο μας, ενισχύοντας σημαντικά τους δείκτες της κυπριακής οικονομίας.
Το διακύβευμα είναι καθολικό και όχι μόνο για να κερδίσουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οι μέτοχοι μεγάλων εταιρειών, αλλά για να δοθεί οικονομική ώθηση στη χώρα και στον κάθε εργαζόμενο, όπως στη δική μας περίπτωση όπου εργοδοτούμε περίπου 2.000 εργαζομένους, οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από τη βιωσιμότητα της εταιρίας μας, αλλά γενικότερα και από την οικονομία του τόπου.
Θα θέλαμε τα δικά σας σχόλια σε ό,τι αφορά την φερεγγυότητα του Προγράμματος όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.
Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες είναι λυπηρό, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί αλυσίδα σοβαρών προβλημάτων που πλήττουν σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα επενδύσεων, αλλά ταυτόχρονα και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία σε πολλά επίπεδα. Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους διασφαλίζοντας την αξιοπιστία στις συναλλαγές με τους ενδιαφερομένους επενδυτές και είναι σε πλήρη συνάρτηση με τις υποδείξεις της Ευρώπης.
Η πλήρης διαφάνεια στις συναλλαγές είναι αυτό που επιζητούμε όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στον τομέα των επενδύσεων για να συμβάλουμε ανεπηρέαστα και αξιόπιστα, μέσα στα ορθά πλαίσια λειτουργίας του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων.
Η αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος με την αυστηροποίηση των κανονισμών ευελπιστούμε ότι θα σταματήσει την παραφιλολογία ότι υπάρχουν παντού σκιές στις ξένες επενδύσεις. Αυτό το σκεπτικό εκθέτει διεθνώς το κύρος της ίδιας της Κύπρου και πλήττει την επόμενη γενιά που θέλει να ζήσει και να εργαστεί σε αυτό τον τόπο με ευοίωνη προοπτική για το μέλλον. Απευθύνω έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς και στα πολιτικά κόμματα τα οποία συμβάλλουν στη λήψη των αποφάσεων, να εργαστούμε όλοι μαζί για το γενικότερο συμφέρον του τόπου, ώστε με αυστηρούς και διαφανείς ελέγχους να αποφευχθούν καταστάσεις που διασύρουν άδικα τη χώρα.
Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως ανάλογα επενδυτικά προγράμματα εφαρμόζουν πολλές χώρες και τα οποία αποτελούν μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς στην ουσία ο ανταγωνισμός αυτός έγκειται μεταξύ των χωρών, ως προς την προσέλκυση των επενδυτών. Απτά είναι τα παραδείγματα που δημιούργησαν χώρες όπως είναι το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, αλλά και πολλές χώρες στην Ευρώπη. Σε αυτή την πορεία κάθε χώρα, αναγκάστηκε να προβεί σε απαραίτητες τροποποιήσεις για βελτίωση των επενδυτικών προγραμμάτων της, όπως κάναμε και εμείς στην Κύπρο, ώστε να γίνουν πιο αξιόπιστα και λειτουργικά.
Ως εκ τούτου πιστεύω ότι οι αδυναμίες του συστήματος που υπήρχαν στο παρελθόν έχουν εξαλειφθεί και έτσι δημιουργήθηκε ένα ισχυρό εποπτικό πλαίσιο, που ενισχύει την αξιοπιστία του προγράμματος και μας ενδυναμώνει ως χώρα. Παρόλα αυτά οι όποιες εσωτερικές προστριβές δεν πρέπει να χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες, γιατί μας φθείρουν και αποδυναμώνουν κάθε κοινή καλή προσπάθεια, απέναντι σε κακόβουλους εξωγενείς παράγοντες. Το μέλλον του τόπου μας θα εξαρτηθεί από την καλή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων, τον καλό συντονισμό, την ετοιμότητα και την καλή βούληση, ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το μέλλον που τους αξίζει.