Γενική Επικαιρότητα

Στα όριά τους οι πυροσβέστες λόγω υποστελέχωσης

Πηγή: philenews.com

Η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που υλοποιήθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, συνοδεύεται και από το σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης με το οποίο είναι αντιμέτωπα τα μέλη του Σώματος και καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία. Και το πρόβλημα αυτό καθίσταται ακόμη πιο αισθητό, ελέω και των αυξημένων καθηκόντων.

Αυτή τη στιγμή το Πυροσβεστικό Σώμα αριθμεί 652 στελέχη, ενώ οι ελάχιστες οργανικές θέσεις, δηλαδή αυτές που θα έπρεπε να υπάρχουν για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες, είναι 737.

Το πρόβλημα οξύνθηκε από την 1η Αυγούστου, καθώς από την αρχή του μήνα άνοιξε και ο Πυροσβεστικός Σταθμός Βασιλικού που για να λειτουργήσει κανονικά προϋποθέτει απόσπαση 56 στελεχών. Όπως, όμως, πληροφορούμαστε λειτουργεί με προσωπικό ανάγκης. Στον νέο Σταθμό υπηρετούν μόλις 18 άτομα (1 σταθμάρχης, 12 μόνιμοι πυροσβέστες και 5 εργάτες σε τέσσερις εναλλαγές), με αποτέλεσμα οι βάρδιες να εκτελούνται με προσωπικό ανάγκης.

Στα πιο πάνω αριθμητικά δεδομένα θα πρέπει να συνυπολογιστούν ότι υπάρχει έλλειψη ακόμη 49 θέσεων, με τις οποίες θα αντιμετωπιζόταν και το θέμα των ημεραργιών. Οι πυροσβέστες, βάσει των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα, εργάζονται για περισσότερες ώρες. Θα έπρεπε να υπάρχει περιθώριο «ανταμοιβής» τους με ρεπό. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, λόγω αυτής της υποστελέχωσης.

Το πρόβλημα αμβλύνεται περαιτέρω προσεχώς. Συνολικά 53 δόκιμοι πυροσβέστες που εκτελούσαν επιχειρησιακά καθήκοντα, θα αποσπαστούν για περίοδο 16 εβδομάδων στην Ακαδημία για σκοπούς εκπαίδευσης. Η επάνοδός τους στο Σώμα τοποθετείται περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Σε όλα αυτά τα δεδομένα έρχεται να προστεθούν οι αφυπηρετήσεις που θα αυξήσουν τις κενές θέσεις.

Η απάντηση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, για όσο γνωρίζουν τα δεδομένα δεν θα μπορούσε να επιλυθεί ούτε με άμεσες διαδικασίες προσλήψεων. Αρκεί να σημειώσουμε πως με την εγγραφή τους στην Υπηρεσία, οι δόκιμοι πυροσβέστες, φοιτούν στην Αστυνομική Ακαδημία για βασική εκπαίδευση διάρκειας τριών ακαδημαϊκών ετών (τουλάχιστον 120 εβδομάδων). Κι αυτό στο πλαίσιο ενός συστήματος εναλλασσόμενης εκπαίδευσης για την απόκτηση Ανώτερου Διπλώματος στην Εκπαίδευση Δοκίμων Πυροσβεστών (192 ECTS).

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, λόγω της πιο πάνω διαδικασίας οι δόκιμοι πυροσβέστες μπορούν να ενταχθούν στο δυναμικό των εναλλαγών ενός Πυροσβεστικού Σταθμού μετά την πάροδο τριών ετών.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν 14 αστικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί, 2 Πυροσβεστικοί Σταθμοί υπό την ευθύνη της Hermes Airports στους διεθνείς αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου και 17 Πυροσβεστικοί Σταθμοί Υπαίθρου. Τα 451 από τα συνολικά 652 στελέχη υπηρετούν στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς των επαρχιών, τα 91 στους Σταθμούς των αεροδρομίων, ενώ τα 110 έχουν γραφειακά καθήκοντα.

Όλα αυτά τα δεδομένα έχουν απασχολήσει, πέραν από την ηγεσία του σώματος και τον νεοσυσταθέντα Σύνδεσμο Πυροσβεστών Κύπρου (ΣΥΠΥΚ). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Συνδέσμου έχουν καταγράψει αναλυτικά τα δεδομένα και μάλιστα ξεκίνησαν προσπάθειες για να θέσουν το πρόβλημα υποστελέχωσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ήδη, έχουν γίνει συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται με ξεκάθαρη επιδίωξη να υπάρξει η ανάλογη ευαισθητοποίηση από την Πολιτεία.

Ο ΣΥΠΥΚ, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει περιοριστεί μόνο στην καταγραφή και παράθεση των δεδομένων που αφορούν στην στελέχωση του Σώματος, αλλά θέτουν κι άλλα φλέγοντα συνδικαλιστικά ζητήματα. Αυτά αφορούν τις συνθήκες εργασίας για τους πυροσβέστες και την παραγνώριση των ιδιαιτεροτήτων που έχει ο κλάδος τους.

Στις θέσεις τους που προωθούν και γραπτώς, γίνεται αναφορά στην ανάγκη για επίδομα επικινδυνότητας (παραθέτουν στοιχεία για το βαθμό που επηρεάζεται η υγεία τους), στο όριο αφυπηρέτησης, αλλά και στην ανάγκη αναβάθμισης των επαγγελματικών κλιμάκων. Σε σχέση με το τελευταίο σημείο επεξηγείται ότι «λόγω της αναβάθμισης του προγράμματος εκπαίδευσης το 2019 και της πιστοποίησης του από τον ΔΙΠΑΕ ως ανώτερο δίπλωμα σπουδών, είναι επιβεβλημένη η αναβάθμιση των κλιμάκων σε (Α5-Α7-Α8) για τους νεοεισερχόμενους και κατ’ επέκταση για όλο το προσωπικό. Μέχρι στιγμής η κλίμακα εισδοχής είναι (Α3-Α5-Α7)».

 

Καθησυχάζει ο Αρχιπύραρχος

Ως ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί και για το οποίο γίνονται συνεχείς προσπάθειες αντιμετώπισής του, χαρακτήρισε την υποστελέχωση ο Αρχιπύραρχος, Πολύβιος Χατζηβασιλείου.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» δεν παραγνώρισε την κατάσταση, ωστόσο, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός εστιάζοντας στις κινήσεις που γίνονται για αντιμετώπιση του θέματος.

«Δεν είμαστε εξ εκείνων που κρύβουν τα προβλήματα κάτω απ’ το χαλί. Αλλά δεν μένουμε στο πρόβλημα και κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει για να δώσουμε λύσεις», μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβασιλείου.

Πρόσθεσε πως έχουν γίνει μελέτες και αξιολογήσεις της κατάστασης με στόχο να εξευρεθούν οι λύσεις ώστε να είναι πλήρως λειτουργική η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Ζητήσαμε 181 προσλήψεις και για την ώρα έχουμε λάβει το πράσινο για τις 127 θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι από τη μια πείσαμε για τις ανάγκες της Υπηρεσίας κι από την άλλη ότι οι αρμόδιοι ήταν έτοιμοι να ανταποκριθούν», σχολίασε.

Εξήγησε ότι πέραν από τις προσπάθειες για προσλήψεις, γίνονται και ενέργειες σε οργανωτικό επίπεδο.

Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι προσεχώς, 50 πρόσωπα που έχουν ήδη δώσει εξετάσεις για πρόσληψή τους στην Αστυνομία (βλ. διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη) θα αποσπαστούν μόνιμα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε ό,τι αφορά τις 127 θέσεις συμπλήρωσε ότι θα προκηρυχθούν περί τα τέλη του έτους.

Αναγνώρισε ότι οι νεοπροσληφθέντες θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν για τρία χρόνια στην ακαδημία, αλλά την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, έχουν μελετηθεί τα δεδομένα και έχουν γίνει ενέργειες ώστε να μπορεί το σώμα να ανταποκρίνεται με επάρκεια στα καθήκοντά του. Μίλησε, συγκεκριμένα, για τον Σταθμό Βασιλικού κι εξήγησε πως αν και υποστελεχομένος καταρτίστηκε σχέδιο: «Θα είναι πρώτος σταθμός ανταπόκρισης, αλλά θα ενισχύεται από την ΕΜΑΚ, τη Λεμεσό, ακόμα και από τη Λάρνακα».

Μίλησε και για το επιπρόσθετο υπερωριακό καθήκον που καθιερώθηκε με στόχο να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση. «Από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου οπότε θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, ισχύει το επιπρόσθετο υπερωριακό καθήκον. Έχει εξοικονομηθεί κονδύλι προκειμένου 24 στελέχη της Πυροσβεστικής να ενισχύουν καθημερινά τις βάρδιες», εξήγησε.

Μας ανέφερε ότι δρομολογούνται κι άλλες ενέργειες, για τις οποίες δεν μπορεί να μιλήσει δημοσίως. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει οποιασδήποτε μορφής εφησυχασμός.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Το μπαλάκι στην Πολιτεία

Το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης ενός Σώματος που είναι ταγμένο να βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη, αυτό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναγνωρίζεται απ’ όλους όσοι έχουν τριβή με τον κλάδο της δημόσιας ασφάλειας.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) πριν από περίπου τρία έτη είχε περί τα 60 στελέχη και σήμερα μόλις 38. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν προκύψουν ταυτόχρονα φυσικές καταστροφές. Κι ασφαλώς, το μπαλάκι είναι στην Πολιτεία, η οποία καλείται να στηρίξει την Υπηρεσία και κατ΄ επέκταση την κοινωνία.

Σχετικά νέα

X
Translate »