Υγεία
Στο όριό τους τα κρατικά νοσηλευτήρια
Καζάνι που βράζει ο δημόσιος τομέας της Υγείας, αφού τη στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο επίσημα πλέον, ψάχνει ελεύθερες κλίνες στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, οι συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών εξαπέλυσαν πυρ κατά του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, μάλιστα, να υποστηρίζει ότι, για το γενικό lockdown στο οποίο βρίσκεται τώρα η Κύπρος ευθύνη φέρει και ο Οργανισμός.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό σταθερά πάνω από τους 200 (χθες το απόγευμα έφθασε τους 205), ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση σταθερά πάνω από 50 (58). Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εξακολουθούν να βρίσκονται στα κόκκινο (35) ενώ στη μάχη κατά της πανδημίας έχουν ριχθεί όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ. Μετά τη Λάρνακα, άλλες 30 κλίνες αναπτύσσονται στην Πάφο και την ίδια ώρα, τμήματα και κλινικές κλήθηκαν να περιορίσουν τις χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργούν με στόχο να εξοικονομηθεί προσωπικό για τις ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό.
Οι συντεχνίες των νοσηλευτών κάνουν λόγω για έλλειψη προσωπικού και ο ΟΚΥπΥ, απαντά λέγοντας ότι μόνο από το νοσοκομείο της Λευκωσίας απουσιάζουν αυτό το διάστημα 200 νοσηλευτές με άδειες ασθενείας (μακροχρόνιες και όχι μόνο), με γονική άδεια ή με άδεια μητρότητας.
Οι ανάγκες αυξημένες, τα περιθώρια των δημόσιων νοσοκομείων έχουν στενέψει επικίνδυνα και χθες το υπουργείο Υγείας, ύστερα από σχετικό αίτημα του ΟΚΥπΥ και σε συνεργασία πάντα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, άρχισε να προσεγγίζει επίσημα ένα-ένα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του Γενικού Συστήματος Υγείας, ζητώντας την βοήθεια τους.
Στόχος, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», να παραμένει το 30% του συνόλου των κλινών τους, όπως άλλωστε προνοεί και σχετικό διάταγμα, ελεύθερο προκειμένου να μεταφέρονται εκεί, ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας, οι οποίοι απευθύνονται στον δημόσιο τομέα για να εξυπηρετηθούν, με στόχο πάντα να εξοικονομούνται κλίνες αλλά και προσωπικό για τις ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό στο δημόσιο.
Εκρηκτικό το σκηνικό
Η μέρα άρχισε με την επίθεση της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών κατά του ΟΚΥπΥ. Έκανε λόγο για «για κακή διοίκηση που αντί να επιλύνει προβλήματα τα αυξάνει, με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές να επιβαρύνονται σωματικά και ψυχολογικά με επιπτώσεις στην υγεία και ασφάλεια των ασθενών».
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην ανακοίνωση της η ΠΑΣΥΝΟ, ο ΟΚΥπΥ με τις αποφάσεις του:
⦁ «Έχει αποδεκατιστεί το προσωπικό της ΜΕΘ του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας, με τον διαχωρισμό μιας ΜΕΘ στα τρία, και το άνοιγμα ακόμη μιας ΜΕΘ.
⦁ Έχει στελεχώσει τις μονάδες με νέο και άπειρο προσωπικό (στην πλειοψηφία τους) το οποίο, αυτή τη στιγμή, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αυξημένα περιστατικά.
⦁ Το προσωπικό δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα στις ΜΕΘ και στη διαχείριση του COVID – 19, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
⦁ Οι τρεις ΜΕΘ λειτουργούν υποστελεχωμένες και κάτω από τον αριθμό ασφαλείας.
⦁ Έχουν αναπτυχθεί θάλαμοι COVID – 19 σε όλα τα νοσοκομεία στους οποίους επιβάλλεται να διαφοροποιηθεί η αναλογία στελέχωσης νοσηλευτή – ασθενούς λόγω της φύσης της νοσηλείας που παρέχουν.
⦁ Mετακινείται εξειδικευμένο προσωπικό από εξειδικευμένα τμήματα που ήδη παρουσιάζουν υποστελέχωση, παρόλο που λόγω COVID – 19, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σε προσωπικό, για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού (π.χ. μονάδες αιμοκάθαρσης)».
Λίγο αργότερα, στη δημοσιότητα δόθηκε και ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η Κύπρος οδηγήθηκε σε γενικό lockdown, όχι μόνο από την έλλειψη κλινών και πόρων, αλλά και από την απουσία σωστής και έγκαιρης οργάνωσης και διαχείρισης εντός των δημοσίων νοσηλευτηρίων». Δυστυχώς, ανέφερε η ΠΑΣΥΚΙ, «οι αρμόδιες αρχές, κώφευσαν στα καλέσματα μας και αγνόησαν τις έγκαιρες εκκλήσεις μας, για καταρτισμό ενός σφαιρικού και συντονισμένου σχεδίου διαχείρισης της Πανδημίας, όταν υπήρχε ο διαθέσιμος χρόνος», προσθέτοντας ότι «δεν φρόντισαν, να προσλάβουν έγκαιρα νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες των νέων εντατικών και θαλάμων COVID-19, δεν εκπαίδευσαν το υφιστάμενο προσωπικό σε βασικές αρχές εντατικής νοσηλείας και θεραπείας όπως παρότρυνε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, δεν ανέπτυξαν τις αναγκαίες υποδομές και εξοπλισμό στο σύνολο των δημοσίων νοσηλευτηρίων».
«Οι καθημερινοί αυτοσχεδιασμοί και ερασιτεχνισμοί της διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ που προκαλούν αναστάτωση στις τάξεις των επαγγελματιών υγείας, δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε αμέτοχοι, δεν μας επιτρέπουν τον εφησυχασμό», ανέφερε η Συντεχνία των Κυβερνητικών γιατρών.