Υγεία

Σύνδρομο Kawasaki: Τι είναι και πως συνδέεται με τον κορωνοϊό

Τι αναφέρει Παιδίατρος στην Offsite για τη νόσο που εμφανίζεται σε παιδιά – Συμπτώματα, θεραπεία και μεταδοτικότητα

Ανησυχία ανά το παγκόσμιο επικρατεί τις τελευταίες μέρες μετά από την είδηση για το σύνδρομο Kawasaki όπου σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό και τους επιστήμονες να ψάχνουν συσχετισμό των δύο ασθενειών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάποια αναφορά για κάποιο περιστατικό στην Κύπρο, ενώ όπως εξήγησε στην Offsite o Γραμματέας της Παιδιατρικής Εταιρείας, Δρ Μιχάλης Αναστασίου, δεν φαίνεται με τα δεδομένα που υπάρχουν να υπάρχει κάποια συσχέτιση της νόσου Kawasaki με τον κορωνοϊό. 

“Αυτό που αναφέρθηκε είναι ότι το σύνδρομο Kawasaki εμφανίστηκε σε κάποια περιστατικά με παιδιά που είχαν νοσήσει και με κορωνοϊό, οπόταν πιθανώς να προσπάθησαν οι ερευνητές να βρουν αν υπάρχει κάποια συσχέτιση. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι το οποίο να γνωρίζουμε ως τεκμηριωμένη γνώση που όντως να συνδέει τα δύο. Βέβαια, επειδή ο κορωνοιος είναι μια καινούργια λοίμωξη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το οτιδήποτε γιατί προστίθενται γνώσεις καθημερινά και γίνονται χιλιάδες έρευνες από τα επιστημονικά κέντρα” 

-Τι είναι το σύνδρομο Kawasaki

Είναι ένα σύνδρομο πολύ γνωστό από το 1967. Παρόλο, που το σύνδρομο περιγράφηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια είναι ακόμα άγνωστης αιτιολογίας. Έγιναν προσπάθειες να γίνει κάποια συσχέτιση με κάποια μικρόβια, αλλά δεν βρέθηκε ακόμα η συσχέτιση με κάποιον ιο ή με μικρόβιο.

Τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν είναι ο υψηλός πυρετός, ο οποίος παρατηρείται για ένα πενθήμερο στην κλασσική του εκδήλωση. Επιπλέον, υπάρχουν συμπτώματα από τους βλεννογόνους και το δέρμα, δηλαδή το παιδί θα έχει εξάνθημα στο στόμα, στη γλώσσα, στα χείλη ή στο δέρμα ενώ τα μάτια είναι κατακόκκινα. Στην πορεία παρατηρείται ξεφλούδισμα στην άκρη των δακτύλων, αλλα η πιο σοβαρή εκδήλωση και ο λόγος που μας απασχολεί περισσότερο είναι η αγγειίτιδα. Δηλαδή προσβάλλονται τα αγγεία του μεσαίου μεγέθους τα οποία ανήκουν στα στεφανιαία αγγεία.

Μετά την υποχώρηση του ρευματικού πυρετού θεωρείται η πιο συχνή αιτία επίκτητης στεφανιαίας νόσου που μπορεί να εκδηλωθεί και σε ενήλικες, γιατί κάνει μια επιπλοκή από τα στεφανιαία αγγεία της καρδίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το παρακολουθούμε και αρχίζουμε επιθετική θεραπεία όταν το εντοπίσουμε.

-Οι ηλικίες των παιδιών και η θεραπεία

Το σύνδρομο αυτό αφορά κυρίως μικρά παιδιά μέχρι την ηλικία των 5, βέβαια υπάρχουν και άτυπες μορφές που εκδηλώνονται με διαφορετικά συμπτώματα και σε άλλες ηλικίες. Η τυπική εκδήλωση όμως είναι για παιδιά μέχρι 5 ετών συνήθως μετά τον πρώτο χρόνο ζωής. Υπάρχει περισσότερη εκδήλωση στα αγόρια και στους Ιάπωνες όπου και περιγράφηκε και πρώτη φορά το σύνδρομο. Εξού και το όνομα του συνδρόμου από τον επιστήμονα που το περιέγραψε.

Το σύνδρομο αυτό αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή με γ-σφαιρίνη.

-Το Kawasaki είναι μεταδοτικό; 

Το σύνδρομο δεν είναι μεταδοτικό, από τη στιγμή που δεν συσχετίζεται με λοιμογόνο παράγοντα οπότε δεν θεωρείται ότι υπάρχει μεταδοτικότητα. Δεν έχει περιγραφεί πουθενά στον κόσμο μέχρι τώρα ότι είναι μεταδοτική η ασθένεια. Είναι μια αυτοάνοση διαδικασία εφόσον μιλάμε για φλεγμονή των αγγείων. 

Σχετικά νέα

X
Translate »