Uncategorized
Τελεσίγραφο στα σωματεία: Πληρώστε χρέη μέχρι Δεκέμβριο, διαφορετικά ποινικές διώξεις
Πηγή: philenews.com
Το κράτος εμφανίζεται διατεθειμένο να βάλει τέλος στην ανοχή που επιδεικνύει διαχρονικά στη μη συμμόρφωση ποδοσφαιρικών σωματείων – εταιρειών στην υποχρέωσή τους να αποπληρώσουν χρέη προς κρατικά τμήματα και υπηρεσίες ιδιαίτερα για εξόφληση των φορολογικών τους οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας.
Τα χρέη των σωματείων προς το εν λόγω τμήμα «σκαρφάλωσαν» στα €35,6 εκατ., με ανοδικές τάσεις.
Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης προώθησε νέα επιστολή στις διοικήσεις των σωματείων – εταιρειών, δίνοντας τους τελεσίγραφο μέχρι το τέλος 2024, για να πληρώσουν τις οφειλές τους, στη βάση του υφιστάμενου σχεδίου εξόφλησης.
Με την επιστολή ο Έφορος Φορολογίας καλεί τις ποδοσφαιρικές εταιρείες και τα σωματεία να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες που τελευταίου κυβερνητικού σχεδίου που τέθηκε σε εφαρμογή το Μάιο του 2023 και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Μάλιστα, προειδοποιεί πως για όσες ποδοσφαιρικές ομάδες δεν συμμορφωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2024 το Τμήμα Φορολογίας θα προχωρήσει τις διαδικασίες για τη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον τους.
Τις οφειλές των 35.6 εκατ. τις έχουν δημιουργήσει οι ποδοσφαιρικές εταιρικές και τα σωματεία από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Όμως, στο συγκεκριμένο ποσό προστέθηκαν και νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά το νέο σχέδιο…
Θα βρουν το μπελά τους οι διευθυντές
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, αποτελούν ποινικά αδικήματα τόσο η μη καταβολή του φόρου εισοδήματος, όσο και η μη καταβολή του ΦΠΑ.
Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» πως κάποια από τα ποδοσφαιρικά σωματεία, παρόλο που προχώρησαν στην αποκοπή του φόρου εισοδήματος από τους ποδοσφαιριστές και άλλους εργαζόμενους, δεν κατέβαλαν τα ποσά που ποκόπηκαν στο κράτος.
Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν καταβάλει τον προβλεπόμενο ΦΠΑ προς το κράτος. Όπως μας λέχθηκε, τα δύο ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με τη νομοθεσία επισύρουν ακόμη και ποινές φυλάκισης στους διευθυντές των ποδοσφαιρικών σωματείων ή εταιρειών.
Πέραν από τα μπλεξίματα που θα έχουν οι διοικήσεις σωματείων με τον νόμο αν δεν συμμορφωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, κινδυνεύουν να χάσουν και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο σχέδιο καταβολής δόσεων προς εξόφληση οφειλών. Αυτό θα σημαίνει επαναφορά των τόκων και των επιβαρύνσεων ύψους €10 εκατ., που είχαν μπει στον πάγο βάσει του τελευταίου σχεδίου.
Με το κυβερνητικό σχέδιο του Μαϊου του 2023 επεκτάθηκε η εφαρμογή του πεδίου ισχύος του, με την ένταξη και των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών της περιόδου 1/4/21 μέχρι 31/3/23, χωρίς την παραχώρηση πρόσθετων ελαφρύνσεων με τη μορφή απομείωσης σε τόκους και επιβαρύνσεων. Οι φορολογικές οφειλές θα (έπρεπε να) εξοφλούνται μέσω 168 δόσεων. Η διάρκεια του σχεδίου ήταν 14 χρόνια. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση των συγκεκριμένων διευκολύνσεων τέθηκε η μη δημιουργία νέων οφειλών. Διαφορετικά, θα αποβάλλονταν από το σχέδιο όσοι παραβίαζαν τη συμφωνία.
Πρόβλημα με τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ποδοσφαιρικά σωματεία ίσως μπουν σε περιπέτειες και σε σχέση με τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ, δεδομένου και του τελεσιγράφου που έδωσε πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο σχέδιο εξόφλησης των οφειλών.
Δηλαδή, οι ποδοσφαιρικές εταιρείες ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αφαίρεσης βαθμών από τον πίνακα βαθμολογίας του επόμενου πρωταθλήματος, με υποβίβαση, με απαγόρευση μεταγραφών και με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάτι το οποίο δεν έγινε στο παρελθόν, καθώς το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε στην έκδοση κατ’ εξαίρεσης βεβαίωσης προς τα σωματεία για συμμόρφωση με το σχέδιο αποπληρωμής χρεών προς το κράτος.
Στενό μαρκάρισμα στους βουλευτές
Πάντως, κάποιοι παράγοντες σωματείων έχουν θορυβηθεί από την τελευταία επιστολή – προειδοποίηση του Τμήματος Φορολογίας και άρχισαν να ασκούν πιέσεις προς κόμματα και βουλευτές, ώστε να τους πείσουν να προωθήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα και το οποίο προβλέπει αύξηση της φορολόγησης στοιχήματος από 3% επί των καθαρών αποδοχών σε 4,5%, ώστε με τα επιπλέον έσοδα να καλυφθούν οι φορολογικές οφειλές των σωματείων.
Όταν άρχισε να συζητείται το νομοσχέδιο στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η πλειοψηφία των βουλευτών είχε διαφωνήσει με την προτεινόμενη ρύθμιση και κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να αποσύρει το κείμενο.
Το νομοσχέδιο εξακολουθεί να βρίσκεται στα συρτάρια της Βουλής και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε καμία πρόθεση από τα κόμματα και την αρμόδια επιτροπή για να επαναρχίσει η συζήτηση και να οδηγηθεί το νομοθέτημα στην Ολομέλεια.
Ωστόσο, τα τηλέφωνα των βουλευτών πήραν φωτιά από ποδοσφαιρικούς παράγοντες, οι οποίοι επένδυαν πολλά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι βουλευτές από συγκεκριμένους κομματικούς χώρους, λόγω της άμεσης ή έμμεσης σύνδεσης που έχουν με κάποιες ομάδες, ασκούν με τη σειρά τους πιέσεις προς τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες για να επανέλθει στο προσκήνιο η κυβερνητική πρόταση.
Στις 12/12 η σύσκεψη που συγκάλεσε για τις οφειλές η Έφορος
Στις 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλας Μιχαηλίδου με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, της ΚΟΠ, του ΚΟΑ και της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων.
Πριν τη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε η Έφορος, η κ. Μιχαηλίδου θα επιδιώξει να έχει επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, καθώς και με άλλους αρμοδίους, έτσι ώστε το κράτος να εισπράξει το λαβείν του.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, για το οποίο αρχικά η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων είχε υποστηρίξει πως ενέχει στοιχεία που οδηγούν σε μη συμβατή κρατική ενίσχυση.
Η Στέλλα Μιχαηλίδου, μιλώντας στον «Φ», είπε πως θα πρέπει να βρεθεί λύση, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η είσπραξη από το κράτος των οφειλών και όχι το κλείσιμο των ποδοσφαιρικών σωματείων. Όπως είπε, το κράτος θα πρέπει να συμπεριφερθεί ως ιδιώτης πιστωτής, τονίζοντας πως ο διακανονισμός δεν θα πρέπει να είναι ετεροβαρής προς το κράτος.