Περιβάλλον

Θα φυτέψουν χιλιάδες δέντρα και θάμνους – Το πλάνο για να πρασινίσει η Λάρνακα

Πηγή: philenews.com

Πλάνο ενίσχυσης του πρασίνου της Λάρνακας, μέσω της φύτευσης πολλών χιλιάδων δέντρων και θάμνων, έθεσε σε εφαρμογή ο Δήμος της πόλης. Το πρόγραμμα «Πρασινίζουμε την πόλη μας» κινείται σε πέντε επίπεδα και αφορά στην πόλη της Λάρνακας και στα γεωγραφικά διαμερίσματα Λιβαδιών και Ορόκλινης.

Το πρώτο είναι η αύξηση του πρασίνου μέσω των έργων ανάπτυξης, τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε τρία μεγάλα πάρκα: Το Πατίχειο, το Σαλίνα και το πάρκο αναψυχής στη Δρομολαξιά. Στο Πάρκο Σαλίνα (έκταση 14.000 τ.μ.), που ήδη έχει ολοκληρωθεί και παραδόθηκε στο κοινό, έχουν φυτευτεί 232 δέντρα και 1105 φυτά χαμηλής βλάστησης. Στο Παττίχειο Πάρκο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 θα φυτευτούν σε έκταση 16.000 τ.μ., σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, 593 δέντρα και σχεδόν 4.000 φυτά χαμηλού ύψους. Σ’ ό,τι αφορά στο πάρκο στον προσφυγικό συνοικισμό Τσιακκιλερού, έκτασης 9.500 τ.μ., θα εμπλουτιστεί με 185 δέντρα και 750 θάμνους.

Το πράσινο θα ενισχυθεί και στην καρδιά της πόλης, αφού προγραμματίζεται η φύτευση περίπου 300 δέντρων και 300 θάμνων κατά την εκτέλεση των έργων ανάπλασης των πλατειών Αλκής και Ακρόπολης και του εμπορικού κέντρου (Β’ φάση), που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Άλλα 180 δέντρα και 18.000 θάμνοι, όπως μαχαίρια, μαστιχές, ήμερη πεύκη, τρέμιθοι, συκαμινιές βουκεμβίλιες και λεβάντες, θα τοποθετηθούν στον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λάρνακας σε διαδικασία ωρίμανσης βρίσκονται κι άλλα νέα μεγάλα πάρκα. Στην πόλη της Λάρνακας θα γίνουν τα πάρκα Θεόφιλου Γεωργιάδη και Παύλου Λιασίδη, ενώ στην Ορόκλινη θα φυτευτούν 500 νέα δέντρα στο Πάρκο Ευρώπης. Τα περισσότερα δέντρα (πέραν των 1.000) θα εμπλουτίσουν, ωστόσο, το μεγάλο Περιβαλλοντικό Πάρκο στην περιοχή Πανέρκα στα Λιβάδια, που θα απλωθεί σε έκταση 19.000 τ.μ. Σύμφωνα με τον Δήμο, μέσα από 10 νέα έργα της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 καθώς και άλλα που ήδη υλοποιούνται, θα προστεθούν πάνω από 1.500 δέντρα υψηλής βλάστησης και 25.000 φυτά χαμηλής βλάστησης, με την πόλη ν‘ αποκτά νέους αστικούς χώρους συνολικού εμβαδού 145.000 τ.μ.

Το δεύτερο επίπεδο του πλάνου προβλέπει φύτευση αξόνων και ανοικτών χώρων, με στόχο τον  επηρεασμό του μικροκλίματος με υψίκορμα δέντρα και τη δημιουργία συνθηκών σκίασης, που θα ενθαρρύνουν το περπάτημα και την ποδηλασία.  Σ’ αυτούς τους χώρους φυτεύονται ή θα φυτευτούν το επόμενο διάστημα μαχαίριες, πεύκα, καζουαρίνες, μουριές, μαστιχόδεντρα, φίκοι, βραχυχίτωνες και τζακαράντες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα φυτευτούν 1.000 δέντρα σε άξονες της Λάρνακας, 900 σε αυτούς της Ορόκλινης και 500 στα Λιβάδια.

Το τρίτο επίπεδο έχει σχέση με την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λάρνακας, μέσα από το οποίο θα δημιουργηθούν λεωφορειολωρίδες μήκους 10.40 χλμ και ποδηλατολωρίδες μήκους 22.35 χλμ. Σημειώνεται πως τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές του 2025 και να ολοκληρωθούν σε 16 μήνες. Σε κεντρικές λεωφόρους της Λάρνακας σχεδιάζεται η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ. 

Ιεράρχηση, οργάνωση και ανάπλαση δημόσιων χώρων πρασίνου

Το επόμενο επίπεδο αφορά στην ιεράρχηση, οργάνωση και ανάπλαση δημόσιων χώρων πρασίνου. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμος Λάρνακας καταδεικνύουν, όπως αναφέρει, πως βρίσκεται σε καλό σημείο αναφορικά με τα ποσοστά πρασίνου στην πόλη, με δεδομένο πως η ελάχιστη αναλογία που καθορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που είναι τα 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Στη Λάρνακα το εμβαδόν πρασίνου που αναλογεί ανά κάτοικο είναι 26.5 τ.μ. Ως παράδειγμα δόθηκε η Αθήνα, στην οποία το εμβαδόν πρασίνου είναι 0.96 τ.μ. ανά κάτοικο. Ο στόχος, ωστόσο, είναι ν’ αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της Λάρνακας και γι’ αυτό προγραμματίζεται η δημιουργία ή ανάπλαση συνολικά 19 πάρκων γειτονιάς με πιστοποίηση παιδότοπων και υποδομές πρόσβασης ατόμων με αναπηρίες.  Προβλέπεται, ακόμη, η ανάπλαση 12 πάρκων στα Λιβάδια και ο σχεδιασμός 3 νέων στην Ορόκλινη.

Σε αυτό τον άξονα περιλαμβάνεται και η συνεργασία του Δήμου και του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας (ΕΟΑΛ) με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για ενημέρωση του χάρτη γεωγραφικών δεδομένων με στοιχεία που προκύπτουν από αδειοδοτήσεις και αξιολόγηση δεδομένων για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε σχέση με την οργάνωση, ενέργειες και δράσεις για προγραμματισμό έργων και συντήρησης.

Το τελευταίο επίπεδο του προγράμματος έχει σχέση με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των οργανωμένων συνόλων στην προσπάθεια ώστε να πρασινίσει η πόλη και ν’ αυξήσει τους πνεύμονες πρασίνου. Σημαντική είναι η συμβολή της  Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), η οποία εδώ και έξι χρόνια έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Εμπλουτίζοντας και Πρασινίζοντας τις παραλίες της Λάρνακας», φυτεύοντας εκατοντάδες δέντρα. Επιπρόσθετα, μέσω του προγράμματος United Nations Develompent Programme, θα εξασφαλιστούν πέραν των 1000 δέντρων τα οποία θα φυτευτούν σε σχολεία και δρόμους από οργανωμένα σύνολα, διάφορους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες.

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να εμπλακούν ενεργά και οι δημότες στοπρόγραμμα «Πρασινίζουμε την πόλη μας», ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε πρόσφατα την καμπάνια +1 δέντρο, καλώντας τους κατοίκους να βρουν ένα λόγο για να φυτέψουν ένα δέντρο στην πόλη, συνδέοντας κάθε στόχο, επιτυχία ή χαρά με τη φύτευση. Η καμπάνια αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην κινητοποίηση της κοινότητας για έναν πιο πράσινο και υγιή αστικό χώρο, σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας.

Σχετικά νέα

X
Translate »