Γενική Επικαιρότητα

Θεσμοθετείται η ιδιωτική νοσηλευτική

Πηγή: philenews.com

Η θεσμοθέτηση της παροχής κοινοτικής νοσηλευτικής, των υπηρεσιών από νοσηλευτές στα σπίτια των ασθενών δηλαδή, προωθείται στη Βουλή μετά την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου από το  υπουργείο Υγείας. Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται για να καλύψει ένα μεγάλο νομοθετικό κενό στον τομέα της Υγείας, άρχισε να ετοιμάζει πριν από τουλάχιστον δύο χρόνια και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. 

Υπηρεσίες νοσηλευτικής στα σπίτια των ασθενών παρέχονται και σήμερα τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας, ωστόσο κενό παρατηρείται στον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων εταιρειών που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές για αυτό και το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν τις προϋποθέσεις, αλλά και τα κριτήρια που πρέπει να πληρουνται προκειμένου να εξαφαλίζεται η σωστή και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας στην έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών για παροχή κοινοτικής νοσηλευτικής, ενώ υπάρχουν αιτήματα για παροχή κοινοτικής μαιευτικής. Οι υπηρεσίες αυτές οργανώνονται και παρέχονται είτε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η απουσία βασικών προδιαγραφών για την εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου προσφερόμενων υπηρεσιών, αποτελούν βασικές αδυναμίες του σημερινού εφαρμοζόμενου συστήματος με κίνδυνο την εκμετάλλευση των πολιτών». Για αυτό, «με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, σκοπείται η εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, απαλλαγμένου από τις αδυναμίες που σήμερα υπάρχουν για την παροχή εξωνοσοκομειακής περίθαλψης σε άτομα που χρήζουν κοινοτικής νοσηλευτικής και κοινοτικής μαιευτικής».

Σκοπός του νομοσχεδίου, όπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση, «είναι η εισαγωγή ενός ενιαίου και αποτελεσματικού πλαισίου παροχής υπηρεσιών για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ατόμων που χρήζουν κοινοτικής νοσηλευτικής και κοινοτικής μαιευτικής φροντίδας».

Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες με τις οποίες: 

⦁    Καθορίζονται ή ρυθμίζονται οι βασικές αρχές παροχής της κοινοτικής νοσηλευτικής και κοινοτικής μαιευτικής μέσα από τις οποίες ξεχωρίζει η αναγνώριση της βασικής ευθύνης του κράτους, η υποχρέωση εισαγωγής και εφαρμογής θεραπευτικών προσεγγίσεων επιστημονικά αναγνωρισμένων.

⦁    Ορίζεται ο μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας όλων των υπηρεσιών παροχής κοινοτικής νοσηλευτικής είτε αυτές προέρχονται από τον κρατικό είτε από τον ιδιωτικό τομέα.

⦁    Διασφαλίζεται η πλήρης εφαρμογή του μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας των υπηρεσιών αυτών και

⦁    Καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την έκδοση κανονισμών.

Ως Έφορος για την κοινοτική νοσηλευτική, ορίζεται ο εκάστοτε διευθυντής νοσηλευτικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα, όπως προνοείται, συστήνεται επιτροπή ελέγχου η οποία διορίζεται από τον έφορο και η κοινοτική νοσηλευτική αφορά, τόσο τη γενική νοσηλευτική, όσο και τη νοσηλευτική ψυχικής υγείας καθώς και τη μαιευτική.

Σε ό,τι αφορά τα προσόντα των παρόχων υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής, το νομοσχέδο ορίζεται ότι πρέπει να είναι άτομα με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε ισχύ. Επίσης, «για την παροχή υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής και μαιευτικής φροντίδας απαιτείται να υπάρχει ο ελάχιστος κτιριακός και ειδικός εξοπλισμός ο οποίος θα καθορίζεται από Κανονισμούς». Η άδεια λειτουργίας για την παροχή υπηρεσιών κοινοτικής φροντίδας θα ισχύει για περίοδο 3 ετών και θα ανανεώνεται βάσει των διατάξεων της νομοθεσίας, ενώ ο υπεύθυνος κάθε εταιρείας/οργανισμού πρέπει να είναι άτομο εγγεγραμμένο στο μητρώο νοσηλευτών/μαιών, να κατέχει σε ισχύ άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην κοινοτική νοσηλευτική (γενική νοσηλευτική ή ψυχικής υγείας ή μαίας) και να έχει πείρα πέντε ετών στην κοινοτική φροντίδα.

Σχετικά νέα

X
Translate »