Γενική Επικαιρότητα
Θλιβερά ευρήματα για τους μισθούς στην Κύπρο, με δανεικά βγάζουν τον μήνα
Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα έρευνας της ΣΕΚ
Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα έρευνας της ΣΕΚ για τους μισθούς στην Κύπρο, μέσω της οποίας αποτυπώνεται η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον οι εργαζόμενοι στη χώρα.
Το 23% των ερωτηθέντων – δηλώνει πως δυσκολεύεται κάθε μήνα σχεδόν – να πραγματοποιήσει αγορές σε είδη πρώτης ανάγκης. Ένα 25% αναφέρει πως αυτό του συνέβη δυο με τρεις φορές τους τελευταίους έξι μήνες.
Μερίδα πολιτών ζητά δανεικά σύμφωνα με την έρευνα – ώστε να καταφέρει να βγάλει τον μήνα. Το 22% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι σχεδόν κάθε μήνα το τελευταίο εξάμηνο χρειάστηκε να δανειστεί χρήματα για να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, ενώ ένα άλλο 2
Οι δυσκολίες των εργαζομένων δεν εστιάζονται μόνο στην κάλυψη των βασικών αναγκών, αλλά και στις διακοπές τους. Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 61% δήλωσε ότι το εισόδημα του δεν επιτρέπει τις διακοπές, σε αντίθεση με το 39% που απάντησε ότι μπορεί να πηγαίνει διακοπές.
Όσοι έχουν ακόμα την δυνατότητα διακοπών φαίνεται πως έχουν μειώσει τη διάρκεια τους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Πανίκος Αργυρίδης – Γενικός Οργανωτικός ΣΕΚ
«Γι’ αυτό επιβεβαιώνεται και το αίσθημα ότι η ποιότητα ζωής στην Κύπρο δεν είναι ικανοποιητική.»
Αντιληπτές είναι και οι μισθολογικές διακρίσεις εντός της αγοράς εργασίας, με το 68% των εργαζομένων να δηλώνει ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα σε σχέση με το είδος της διάκρισης το 28% βλέπει διάκριση λόγω μέσου με τον εκάστοτε εργοδότη.
«Πρέπει μέσα από το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίσουμε την ισότητα στην απασχόληση και τις μισθολογικές απολαβές.»
Όσον αφορά τον εθνικό κατώτατο μισθό – φαίνεται ξεκάθαρα πως οι πολίτες ζητούν την αύξηση του ποσού. Το 98% των εργαζομένων έχει εκφράσει ανησυχίες για τον εθνικό κατώτατο μισθό, καθώς θεωρεί πως δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης. Το 24% των εργαζομένων αμείβεται στο ύψος του κατώτατου μισθού, ενώ το 13% αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό.
Δείτε το ρεπορτάζ της Χαρούλας Αλέξη: