Εκπαίδευση

Το Λύκειο Αγ. Γεωργίου Λάρνακας στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Με εξαιρετική επιτυχία και λαμπρές συμμετοχές ολοκληρώθηκε το 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια», που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μαθητές από την Ελλάδα και την ομογένεια διακρίθηκαν με τις εξαιρετικές τοποθετήσεις και δρώμενά τους, προσεγγίζοντας με ουσιαστικό και πρωτότυπο τρόπο τη ζωή και το έργο της σπουδαίας Ελληνίδας ποιήτριας. Στο συνέδριο συμμετείχαν 31 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο (Λευκωσία, Λάρνακα), την Ίμβρο, το Γιοχάνεσμπουργκ και τη Νέα Υόρκη.

Η συμμετοχή του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας για πρώτη φορά στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας αποτελεί ορόσημο τόσο για το ίδιο το σχολείο όσο και για την επαρχία Λάρνακας. Επιπλέον, η συμμετοχή αυτή ενισχύει τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της ομογένειας, προάγοντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Για τους μαθητές/τριες, αποτελεί μια ανεκτίμητη ευκαιρία να αναπτύξουν κριτική σκέψη, επικοινωνιακές δεξιότητες και να κατανοήσουν σε βάθος την αξία της ποίησης ως μέσο έκφρασης και ανάδειξης παγκόσμιων αξιών, ενώ παράλληλα τοποθετεί το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στον εκπαιδευτικό χάρτη των διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασιών.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και υποστηρικτές, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες, με ιδιαίτερη αναφορά στις μαθήτριες και τους μαθητές.

Το πολυπληθές κοινό καλωσόρισαν οι εμπνευστές του Συνεδρίου, η κ. Άσπα Χασιώτη και ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, οι οποίοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία της Έλσης Δημουλά, κόρης της ποιήτριας, με τίτλο «Αναδρομική νεότητα», η οποία μίλησε για τον άνθρωπο, τη γυναίκα, την εργαζόμενη, την επαναστάτρια και τη μητέρα Κική Δημουλά.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου κορυφώθηκε με μια μοναδική συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο Grand Pera, όπου ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα της Κικής Δημουλά καθώς και τραγούδια του ρεπερτορίου της, με τη συνοδεία στο πιάνο του Αχιλλέα Γουάστωρ.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλάμβαναν:

  • «Στο πεζούλι του σύμπαντος σκαρφάλωσε»
  • Μυθικές μορφές στην ποίηση της Κικής Δημουλά
  • «Ο έρωτας / όνομα ουσιαστικόν». Η ερωτικότητα στην ποιητική της Κικής Δημουλά
  • «Μια μετέωρη κυρία»: Τόποι, δρόμοι και ταξίδια στην ποίηση της Κικής Δημουλά
  • Το σώμα στην ποίηση της Κικής Δημουλά
  • Σκιαγραφώντας την (υφο-)γλωσσική ταυτότητα της Κικής Δημουλά.

Παράλληλα με τις συζητήσεις, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε η παράσταση «Το λίγο του κόσμου», ένα προσωπικό ανθολόγιο στην ποίηση της Κικής Δημουλά με στίχους, εικόνα και μουσική, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, με την ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου, τον συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου και τον εικαστικό Ανδρέα Γεωργιάδη.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια «Μια μέρα με την Κική Δημουλά» και «Αντιμέτωποι με τη Σκόνη», ένα εργαστήριο ποιητικών και θεατρικών πειραμάτων για εφήβους 15-18 ετών με επίκεντρο την ποίηση της Κικής Δημουλά.

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με περιηγήσεις στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, στην Πρίγκηπο και στη Χάλκη, επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Αγία Σοφία καθώς και στην Ελληνική Κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη εμπειρία της ιστορικής πόλης.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, ο οποίος δίνει καθημερινό αγώνα για τη διατήρηση του ελληνισμού στην Πόλη, μας αποχαιρέτησε με λόγια που αξίζει να μοιραστούμε:

«Όλοι εδώ στην Πόλη προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο. Προσπαθούμε να δώσουμε το μήνυμα ότι συνεχίζουμε και δεν σβήσαμε». «Είμαστε λίγοι και αμέτρητοι»!

Όπως συνηθίζεται, ανακοινώθηκε και το θέμα του 10ου Λογοτεχνικού Συνεδρίου, που θα είναι αφιερωμένο στη Διδώ Σωτηρίου, συγγραφέα που αποτύπωσε μοναδικά την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Για να παρακολουθήσετε το 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://islic.org/

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Σχετικά νέα

X
Translate »