Οικονομία
Το μεγάλο αγκάθι που έχει να διαχειριστεί ο Βύρας στη δεύτερη του θητεία
Του Αλέξανδρου Ηλία
Η δεύτερη θητεία του Ανδρέα Βύρα στο τιμόνι της πόλης έχει ήδη ξεκινήσει και σίγουρα δεν έχει καμία απολύτως ομοιότητα με την πρώτη του. Το εκπληκτικό ποσοστό που έλαβε από το εκλογικό σώμα της πόλης, ήταν στην ουσία η εντολή να προχωρήσει στο δρόμο που χάραξε τα προηγούμενα χρόνια και να οδηγήσει την πόλη εκεί που ονειρεύεται και θέλει ο κάθε δημότης της πόλης. Αυτό δήλωσε και ο ίδιος μετά τις εκλογές, πως το αποτέλεσμα αποτελεί μια τεράστια ευθύνη για τον ίδιο.
Οι προκλήσεις σ’ αυτή την πενταετία θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς πλέον ο Δήμαρχος δεν έχει να αντιμετωπίσει έναν υπό διάλυση Δήμο και μια καταρρακωμένη ψυχολογία των δημοτών όπως το 2016 , αλλά να ξεδιπλώσει το όραμα του για την πόλη και αυτό έχει πολλές και διάφορες προεκτάσεις, καθώς θα κληθεί να λάβει πολύ σοβαρές αποφάσεις, στις οποίες μπορεί να επικριθεί αλλά και θα βρεθεί απέναντι από καταστάσεις που θα χρειαστούν ιδιαίτερη μεταχείριση αλλά και τόλμη.
Το μεγάλο αγκάθι των ψηλών κτιρίων…
Ένα μεγάλο αγκάθι που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμαρχος στη 2η του θητεία είναι αυτό με τα ψηλά κτίρια. Όπως ο ίδιος δήλωνε σε podcast πριν 3 χρόνια ” Η Λάρνακα δεν θα γίνει Dubai”, αυτή η θέση επικρατεί σε μεγάλο βαθμό στην τοπική αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης. Την ίδια θέση έχει εκφράσει και ο κ. Ντίνος Λευκαρίτης σε συνέντευξη του στην stockwatch αναφέροντας χαρακτηριστικά ”Απορρίπτουμε τα ψηλά κτίρια”.
Όλα αυτά σε επίπεδο δηλώσεων. Τώρα φθάνει σιγά σιγά η ώρα των πράξεων και εδώ είναι που θα κληθεί ο Βύρας να δείξει εμπράκτως ότι δεν θα γίνουμε Dubai ή καλύτερα δεν θα γίνουμε Λεμεσός (να τονίσουμε ότι η Λεμεσός αποτελεί κακό παράδειγμα ως προς την πολιτική που ακολούθησε αλλά και τον άναρχο πολεοδομικό σχεδιασμό). Ήδη στην ανακοίνωση της θετικής απόφασης της περιβαλλοντικής για το έργο 28 ορόφων Larnaka Towers στις Φοινικούδες (Hobos) οι αντιδράσεις είναι έντονες από την τοπική κοινωνία. Τυχών έγκριση του από το δημοτικό συμβούλιο και ΕΟΑΛ, αυτόματα θα αποτελεί προηγούμενο για την όποια μελλοντική πρόταση έρθει. Να θυμίσουμε ότι υπάρχει και το αίτημα για τα Ambassadors Towers στα φώτα Φανερωμένης για 23 ορόφους.
Εδώ είναι η στιγμή που ο Βύρας θα θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές, στον όποιο επενδυτή ενδιαφερθεί να επενδύσει στη Λάρνακα και ναι εδώ θα τολμήσω να πω ότι είναι η πόλη και οι δημότες της που πρέπει να καθορίζουν τα θέλω και τις ανάγκες της πόλης και όχι ο κάθε εκατομμυριούχος επενδυτής. Απλά για σκοπούς ενημέρωσης να πούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου στις 20/09/2023 με ψηφοφορία έβαλε τέλος στην ανάπτυξη ψηλών κτιρίων στην τουριστική περιοχή παρά τα αιτήματα που υπήρχαν από το 2018.
Αν είναι να γίνει να γίνει σωστά
Για να προλάβω τους φίλους αναγνώστες, η ανάπτυξη ψηλών κτιρίων στην πόλη μας είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί το νέο δημοτικό συμβούλιο να θέσει κάτω τις δικές του κόκκινες γραμμές αλλά και τις ανάγκες που έχει η πόλη για να υπάρξει ολιστικό όφελος. Επίσης είναι πολύ σημαντικό αποφύγουμε την παγίδα και να θέσουμε τα ψηλά κτίρια ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης της πόλης τα επόμενα χρόνια, γιατί εκεί θα χαθεί το παιχνίδι και θα έχουμε την ίδια κατάληξη με αυτή της Λεμεσού.
Το σημαντικό ερώτημα είναι το εξής: Είναι ανάπτυξη η ανέγερση ψηλών κτιρίων σε μια πόλη της Κύπρου;
H απάντηση είναι απλή.
Αν αυτές οι αναπτύξεις εμπεριέχουν γραφεία, ξενοδοχειακές κλίνες ναι είναι γιατί εκεί το όφελος βγαίνει και έξω στην κοινωνία και την τοπική οικονομία. Αν αυτά τα έργα γίνονται καθαρά για πώληση διαμερισμάτων τότε δεν είναι, γιατί επωφελούνται οι λίγοι και δεν έχει κανένα πραγματικό όφελος στην τοπική κοινωνία, όπως έγινε σε μεγάλο βαθμό στη Λεμεσό. Για να τεκμηριώνουμε και τι λέμε, απλά να υπενθυμίσουμε ότι στην προεκλογική περιοδό και οι 3 υποψήφιοι Δήμαρχοι Λεμεσού έλεγαν ότι ήταν λάθος όλο αυτό που έγινε με τον τρόπο που έγινε. (δείτε εδώ το σχετικό βίντεο).
Άρα από τη στιγμή που έχουμε ήδη ένα παράδειγμα τότε:
- Στη Λάρνακα πρέπει να καθοριστεί πολεοδομικά μια περιοχή όπου θα επιτραπεί η ανέγερση τέτοιων αναπτύξεων. Αυτό έγινε ήδη και αφορά το παραλιακό μέτωπο Δεκέλιας. Με απλά λόγια εκεί θα δημιουργηθεί η νέα μοντέρνα Λάρνακα.
- Στον αστικό ιστό που αφορά το κέντρο της πόλης , υπάρχει ήδη η απόφαση για κτίρια μέχρι 15 ορόφους και αυτή πρέπει να τηρηθεί.
- Ως Δήμος και ως τοπικές αρχές είναι σημαντικό να απαιτούμε σε κάθε τέτοια ανάπτυξη να υπάρχουν κάποιοι ορόφοι για γραφεία κάτι που θα ενισχύσει την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων εταιρειών στην πόλη μας.
‘Ολα τα πιο πάνω είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει μεταξύ φορέων της πόλης και της τοπικής κοινωνίας και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις.