Γενικά
Tsunami-Ready η Λάρνακα… Ετοιμάζεται με υποδομές, σχέδια εκκένωσης και εξοπλισμό
Πηγή: cyprustimes.com
Όποτε η φύση θέλησε να δείξει τα «δόντια» της ο άνθρωπος φάνηκε ανίσχυρος απέναντι της. Ως εκ τούτου, ο έγκαιρος σχεδιασμός για λήψη μέτρων προστασίας από τα έντονα φυσικά φαινόμενα αποτελεί επιβεβλημένος για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
5η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το τσουνάμι. Τα τελευταία 80 χρόνια περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από τσουνάμι παρά από σεισμούς. Μόνο από το τσουνάμι του 2004 που εκδηλώθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, 227.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Κινδυνεύει η Μεσόγειος; Φυσικά. Όπως φυσικά και η Κύπρος, οι ακτές της οποίας έχουν πληγεί στο παρελθόν από φονικά και ισοπεδωτικά τσουνάμι. Στην περιοχή της Μεσογείου να λειτουργεί σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, μέλος του οποίου είναι και η Κύπρος εμέσω του Τμήματος Γεωολογικής Επισκόπησης.
Σε δευτερόλεπτα η Πάφος, λεπτά η Λεμεσός, μια ώρα οι υπόλοιπες ακτές. Ο Μαΐος και τα καταστροφικά τσουνάμι
Ωστόσο παρά τις προειδοποιήσεις που μπορεί να λάβουμε ένα καταστροφικό τσουνάμι θα μας έβρισκε εντελώς απροετοίμαστους. Πλέον, όμως, ο δήμος Λάρνακας θα είναι μέρος των «Tsunami-Ready» κοινοτήτων του κόσμου, με όλη την ακτογραμμή του καλυμμένη με σύστημα εντοπισμού τσουνάμι και ειδοποίησης, με σχέδιο εκκένωσης των επικίνδυνων περιοχών.
Η Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός Συλβάνα Πηλείδου εξηγεί λεπτομερώς στη Cyprus Times τι σημαίνει αυτή η αναγνώριση, πως γίνεται η προετοιμασία, με ποιους τρόπους και σε ποια επίπεδα ενώ παράλληλα δίνει και ένα πολύ ρεαλστικό παράδειγμα ενεργοποίησης και λειτουργίας του συστήματος αυτού.
Τι θα πει η αναγνώριση Tsunami-Ready από την IOC-UNESCO;
Το τσουνάμι είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να αποτραπεί. Μπορεί όμως, μέχρι ενός σημείου, να προβλεφθεί στις πλείστες περιπτώσεις και το σημαντικότερο, ο άνθρωπος μπορεί να προνοήσει για την προστασία της ζωής του με τη για εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών.
https://www.ioc.unesco.org/en/tsunami-ready-programme
Η αναγνώριση μιας παραθαλάσσιας κοινότητας ως Tsunami-Ready γίνεται με την έννοια της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας της, μέσω στρατηγικών ευαισθητοποίησης, δημιουργίας σχετικών υποδομών, κατάρτισης σχεδίων δράσης και ετοιμότητας με στόχο την ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών. Η αξιολόγηση γίνεται μέσω 12 προκαθορισμένων δεικτών.
Πως συντονίζεται και χρηματοδοτείται αυτή η προσπάθεια;
Η προσπάθεια υλοποιείται μέσω του προγράμματος CoastWAVE, το οποίο συντονίζει και χρηματοδοτεί η IOC-UNESCO (Διακυβερνητικό Ωκεανoγραφική Επιτρ. Unesco) στο επίπεδο της περιοχής NEAM (Μεσογείου και Βόρειου Ατλαντικού).
Τοπικά συντονίζεται από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης μέσω της ομάδας Σεισμολογίας του Τμήματος. Η τοπική συγχρηματοδότηση ήταν και είναι απαραίτηση καθώς ως κράτος ξεκινούμε αυτή την προσπάθεια χωρίς καμιά προϋπάρχουσα σχετική υποδομή/στρατηγική/εμπειρία, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν.
Πρόκειται για μια πολύπλευρη, πολυθεματική και συλλογική προσπάθεια, η οποία απαιτεί την πολύ στενή συνεργασία μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών, κρίσιμων φορέων, επιστημόνων πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων και φυσικά των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι θα είναι και οι τελικοί αποδέκτες και χρήστες του συστήματος που δημιουργούμε.
Δηλαδή δεν ήμασταν έτοιμοι, ως χώρα, για εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος;
Όχι δεν ήμασταν σε κανένα επίπεδο, ήταν όμως η ευκαιρία μας ως χώρα να εκμεταλλευτούμε την καθοδήγηση της Unesco για να κάνουμε τα πρώτα μας σημαντικά βήματα στο θέμα αυτό, σε εθνικό επίπεδο πρώτα και μετά στο τοπικό επίπεδο της κοινότητας που έχουμε επιλέξει (Δήμος Λάρνακας).
Ποιες άλλες παραθαλάσσιες πόλεις της Μεσογείου πορεύονται προς αναγνώριση Tsunami Ready;
Καμία παραθαλάσσια κοινότητα της περιοχής NEAM δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως Tsunami-Ready. Συμπορευόμαστε με το Δήμο Λάρνακας με κοινότητες από Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ισραήλ, Αίγυπτο και Μαρόκο.
Γιατί επιλέγηκε η Λάρνακα;
Τα κριτήρια μας ήταν δεκάδες. Όλη η ακτογραμμή της Κύπρου κινδυνεύει από τσουνάμι και έχει πληγεί από τσουνάμι στο παρελθόν από πολλές και διαφορετικές πηγές. Θέλαμε να επιλέξουμε μια περιοχή η οποία να έχει αυξημένη τρωτότητα στο φαινόμενο. Το χαμηλό υψόμετρο και η επίπεδη τοπογραφία συμβάλλουν τη διείσδυση του τσουνάμι στη ξηρά σε μεγάλη απόσταση, ενώ η ανάπτυξη (π.χ. σχολεία, χώροι εστίασης, τουριστικές μονάδες) και η ολόχρονη επισκεψιμότητα του παραλιακού μετώπου μεγιστοποιούν την ανάγκη για μέτρα προστασίας για τον κόσμο.
Πιο τεχνικά κριτήρια συμπεριλαμβάνουν την κάλυψη της περιοχής από υψηλής ευκρίνειας δεδομένα βαθυμετρίας και τοπογραφίας και ύπαρξη κατάλληλων χώρων για την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού, όπως επίσης και η προοπτική μελλοντικής επέκτασης του προγράμματος με τρόπο συμβατό με το σχέδιο της συνένωσης δήμων της Κύπρου.
Με βάση αυτά και άλλα κριτήρια, αξιολογήσαμε κάθε παραλιακή κοινότητα/δήμο της ελεύθερης Κύπρου και τις κατατάξαμε σε σειρά προτίμησης. Από εκεί και πέρα το τελικό κριτήριο ήταν η ύπαρξη ενδιαφέροντος και θέλησης για συνεργασία από την κοινότητα/δήμο.
Με την θερμή στήριξη του, κ. Ανδρέα Βύρα, δήμαρχου Λάρνακας, εφαρμόζουμε το πρόγραμμα στην πρώτη μας επιλογή, η οποία αναγνωρίστηκε και από την Unesco ως μια πολύ θαρραλέα απόπειρα, δεδομένης της πρώτης μας επαφής με το θέμα, αφού πρόκειται για ολόκληρη πόλη, η οποία περιλαμβάνει και το βασικό αεροδρόμιο της χώρας.
Πως γίνεται η προετοιμασία, με ποιους τρόπους και σε ποια επίπεδα;
Η προετοιμασία αφορά ένα πολύ μεγάλο φάσμα θεμάτων, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:
– χαρτογράφηση της ζώνης κινδύνου (ζώνη κατάκλυσης από τσουνάμι) της Λάρνακας.
– καταρτισμό σχεδίου εκκένωσης της ζώνης κινδύνου του παραλιακού μετώπου, με σχεδιασμό κατάλληλων διαδρομών διαφυγής και σημείων συγκέντρωσης.
-σχεδιασμό και εγκατάσταση των απαραίτητων σημάνσεων στους δρόμους για ενημέρωση για το φαινόμενο και για το σχέδιο εκκένωσης κάθε περιοχής.
– εγκατάσταση εξοπλισμού (όπως παλιρροιογράφος, σεισμογράφος, σειρήνες, οθόνες).
-ανανέωση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για συμπερίληψη του ειδικού σχετικού σχεδίου για τσουνάμι τόσο εθνικό όσο τοπικό για τη Λάρνακα.
– δράσεις για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, εκπαίδευση και ετοιμότητα των πολιτών, αρμόδιων τοπικών φορέων και του δήμου γενικότερα.
– διερεύνηση αντίληψης του κινδύνου από την τοπική κοινωνία του δήμου Λάρνακας για κατάλληλη προσαρμογή των δράσεων ευαισθητοποίησης της.
Τι περιλαμβάνουν οι επιστημονικές μελέτες για την ετοιμασία των χαρτών ζώνης κινδύνου και εκκένωσης του Δήμου Λάρνακας;
Χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία πιθανολογικής εκτίμησης κινδύνου τσουνάμι (PTHA – probabilistic tsunami hazard assessment), καθιστώντας τη Λάρνακα την πρώτη υποψήφια Tsunami_Ready παραθαλάσσια κοινότητα της περιοχής NEAM που την εφαρμόζει σε τοπική κλίμακα για σχεδιασμό εκκένωσης της.
Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες χιλιάδες υψηλής ανάλυσης προσομοιώσεις διάδοσης τσουνάμι στο θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της Λάρνακας από αντίστοιχο αριθμό σεισμικών σεναρίων για την εκτίμηση της ζώνης κινδύνου (κατάκλυσης/πλημμύρας) για διαφορετικές μέσες περιόδους επανάληψης του φαινομένου.
Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν και συζητήθηκαν μέσω ειδικού εργαστηρίου με τους κρίσιμους φορείς και υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας.
Σχετικό δημοσίευμα από Unesco https://articles.unesco.org/en/articles/cyprus-path-making-larnaca-tsunami-ready
Η επιλογή των παραμέτρων για τον προσδιορισμό της ζώνης πλημμύρας προς εκκένωση του πληθυσμού έγινε ακολούθως από την Εθνική Επιτροπή Τσουνάμι της Κύπρου, η οποία ομόφωνα, και με βάση πολλαπλά κριτήρια επέλεξε τη ζώνη που αντιστοιχεί σε μέση περίοδο επανάληψης 5,000 ετών. Πρόκειται για μια ζώνη έκτασης περίπου 8 km2.
Έχοντας καθορίσει τη ζώνη κινδύνου, στο παρόν στάδιο ολοκληρώνουμε την ετοιμασία των προκαταρκτικών χαρτών εκκένωσής της, αφού διαβουλευτήκαμε με κρίσιμους φορείς και υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας μέσω εργαστηρίων και υπαίθριων δραστηριοτήτων για έλεγχο/επιβεβαίωση/αναθεώρηση των διαδρομών διαφυγής και σημείων συγκέντρωσης.
Σχετικό δημοσίευμα από Unesco: http://www.ioc-tsunami.org/ https://neamtic.ioc-unesco.org/
Οι εργασίες που σχετίζονται με τους χάρτες της Λάρνακας γίνονται σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας και το πανεπιστήμιο IHCantabria της Ισπανίας.
Πώς θα αναπροσαρμοστούν τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών της χώρας για να υποστηρίξουν την όλη προσπάθεια;
Ταυτόχρονα με τις άλλες εργασίες συντονίζουμε τις δράσεις της Πολιτικής Άμυνας (με τη στήριξη εξωτερικού εμπειρογνώμονα) για την κατάρτιση εθνικού και τοπικού (για τη Λάρνακα) σχεδίου έκτακτης δράσης. Αναπόσπαστο μέρος τους τοπικού σχεδίου Λάρνακας θα αποτελούν οι τελικοί χάρτες εκκένωσης της ζώνης κινδύνου του Δήμου Λάρνακας. Στις 7 Νοεμβρίου 2023 θα έχουμε την πρώτη μας θεωρητική άσκηση για τις αλυσίδες προειδοποίησης σε εθνικό και τοπικό για τη Λάρνακα επίπεδο, στο πλαίσιο της άσκησης ΝΕΑΜWAVE23.
Eνώ τον Νοέμβρη του 2024 προγραμματίζουμε την πρώτη μας πρακτική άσκηση με εκκένωση τμήματος της ζώνης κινδύνου του Δήμου Λάρνακας.
Ποιες θα είναι οι σχετικές υποδομές σε εξοπλισμό;
Έχει ήδη εγκατασταθεί στη Μαρίνα Λάρνακας παλιρροιογράφος στο δίκτυο της IOC-UNESCO.
Στην παράκτια ζώνη του Δήμου Λάρνακας θα εγκατασταθούν σειρήνες και ηλεκτρονικές πινακίδες ειδοποιήσεων. Επίσης ένας επιταχυνσιογράφος εντός κατάλληλου κτιρίου.
Σε εθνικό επίπεδο θα γίνει αξιοποίηση των παγκύπριων υποδομών ειδοποίησης της Πολιτικής Άμυνας όπως του συστήματος σειρήνων και του συστήματος ειδοποίησης μέσω κινητής τηλεφωνίας (call broadcasting), όταν το τελευταίο τεθεί σε λειτουργία.
Πώς θα γνωστοποιηθεί στον κόσμο το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης της Λάρνακας;
Τις επόμενες βδομάδες θα παραδώσουμε στον Δήμο Λάρνακας τους τελικούς χάρτες εκκένωσης της ζώνης κινδύνου για έγκριση.
Μετά θα προχωρήσουμε με τις εγκαταστάσεις σημάνσεων στους δρόμους, οι οποίες θα καθοδηγούν τον κόσμο προς τις διαδρομές διαφυγής και σημεία συγκέντρωσης, όπως και ενημερωτικές πινακίδες με τους χάρτες εκκένωσης και σχετικές οδηγίες. Παράλληλα θα εγκατασταθούν σειρήνες και ηλεκτρονικά smart panels ενημέρωσης στις παραλίες Φοινικούδων και Mackenzie.
Το τοπικό σχέδιο Λάρνακας θα γνωστοποιηθεί στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μαθητών και τουριστών, και μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων.
Τι έχει δείξει η μελέτη αντίληψης κινδύνου των κατοίκων της Λάρνακας;
Η μελέτη, ολοκληρώθησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick, μέσω ερωτηματολογίων τα οποία απευθύνονταν σε διάφορες κατηγορίες του πληθυσμού της Λάρνακας. Έδειξε ότι οι πλείστοι κάτοικοι Λάρνακας συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών, γνωρίζουν για τον κίνδυνο από τσουνάμι της πόλη τους, πιστεύουν σε συλλογικές ενέργειες για τη μείωση των επιπτώσεων του φαινομένου και προσβλέπουν στην εφαρμογή των σχεδίων εκκένωσης του παραλιακού μετώπου.
Πότε περιμένετε να ολοκληρωθεί το όλο σύστημα;
Το CoastWave είναι ένα πολυθεματικό πρόγραμμα το οποίο απαιτεί τη στενή συνεργασία μεταξύ πολλών επιστημόνων και φορέων. Από το 2021 συντονίζουμε την υλοποίηση των διαφόρων δράσεων σε πολλαπλά επίπεδα — κάποιες δράσεις συντρέχουν, κάποιες έχουν χρονική εξάρτηση μεταξύ τους.
Τα χρονικά περιθώρια της Unesco είναι πολύ στενά και θα πρέπει εντός του 2024 να έχουμε αποδείξει ότι είμαστε στην τελική φάση συμμόρφωσης και για τους 12 δείκτες αξιολόγησης. Η πλήρης λειτουργία του συστήματος σε παγκύπριο επίπεδο θα εξαρτηθεί από τη λειτουργία του συστήματος μαζικής ειδοποίησης πληθυσμού μέσω κινητής τηλεφωνίας, για το οποίο η Πολιτική Άμυνα βρίσκεται σε στάδιο διαδικασιών προμήθειας.
Ένα παράδειγμα ενεργοποίησης και λειτουργίας του συστήματος;
Ένα πολύ ρεαλιστικό παράδειγμα αλλά αρκετά γενικευμένο αφού το εθνικό και τοπικό σχέδιο δράσης δεν έχει ακόμη καταρτιστεί:
- Σημειώνεται σεισμός Μ8.0 στο Ελληνικό Τόξο (περιοχή Κρήτης).
- Σε 5-10 λεπτά η Πολιτική Άμυνα λαμβάνει προειδοποίηση από τα πιστοποιημένα κέντρα προειδοποίησης για τσουνάμι της Ελλάδας και Ιταλίας μέγιστου επιπέδου κινδύνου (κόκκινο – tsunami watch: flooding danger). Το μήνυμα περιλαμβάνει πρόβλεψη για τους χρόνους άφιξης του τσουνάμι σε προκαθορισμένα σημεία στην Κύπρο (και στις άλλες χώρες NEAM): στην περίπτωση αυτή θα είναι της τάξης των 50-90 λεπτών για Κύπρο.
- Η Πολιτική Άμυνα διοχετεύει άμεσα τα μηνύματα στους κατάλληλους εθνικούς και τοπικούς φορείς.
- Η Πολιτική Άμυνα ενεργοποιεί άμεσα το σχέδιο ειδοποίησης του κοινού με διάφορα μέσα (sms, σειρήνες, ΜΜΕ) για τον κίνδυνο και τον προτρέπει να απομακρυνθεί από τις ακτές.
- Οι τοπικές αρχές/φορείς/ αρμόδιοι-αντιμετώπισης-περιστατικών-έκτακτης-ανάγκης κάθε παραθαλάσσιας περιοχής υποβοηθούν στην ενημέρωση των κατοίκων και την απομάκρυνση τους από τις ακτές.
- Η Πολιτική Άμυνα επιπρόσθετα ενεργοποιεί το ειδικό σχέδιο για εκκένωση του Δήμου Λάρνακας. Ενεργοποιούνται οι ειδικές παραθαλάσσιες σειρήνες Λάρνακας και τα ηλεκτρονικά panels αναγράφουν την τρέχουσα κατάσταση/οδηγίες. Ξεκινά η συστηματική και οργανωμένη εκκένωση της παράκτιας ζώνης του Δήμου, σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο δράσης.
- Τα κέντρα προειδοποίησης για τσουνάμι επιβεβαιώνουν τη δημιουργία τσουνάμι από μετρήσεις παλιρροιογράφων της περιοχής NEAΜ και ανάλογα ανανεώνει τις ειδοποιήσεις προς τα κράτη μέλη – ανάλογα ανανεώνει τις ειδοποιήσεις και η Πολ. Άμυνα εντός Κύπρου.
- Η Πολιτική Άμυνα λαμβάνει πληροφόρηση και τοπικά (π.χ. από αυτόπτες μάρτυρες) για την τρέχουσα κατάσταση στο θαλάσσιο χώρο και ακτές της Κύπρου και ανάλογα προσαρμόζει τις ειδοποιήσεις προς το κοινό.
- Ο παλιρροιογράφος Λάρνακας καταγράφει το φαινόμενο και η σχετική πληροφόρηση αξιοποιείται από τα κέντρα προειδοποίησης για ανανέωση των μηνυμάτων (χρήσιμη πληροφόρηση για τις χώρες στα ανατολικά μας).
- Με την παραλαβή μηνύματος λήξης του φαινομένου, ειδοποιείται ο κόσμος ανάλογα και εάν χρειαστεί ξεκινούν οι ενέργειες αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί.Ποιος θα έχει την ιδιοκτησία/ευθύνη διατήρησης του συστήματος;
Το έργο μας, ως Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, τελειώνει με, πρώτον, την παράδοση του τεχνικού συστήματος (υποδομές, εξοπλισμός, χάρτες εκκένωσης, υπαίθριες σημάνσεις) στο Δήμο Λάρνακας, ο οποίος σε τεχνικό επίπεδο εκπροσωπείται από το Κυπριακό Ινστιτούτο για την Θάλασσα και την Ναυτιλία (CMMI) και, δεύτερον, την παράδοση του εθνικού και τοπικού σχεδίου δράσης στην Πολιτική Άμυνα.
Για να διατηρήσουμε την πιστοποίηση μας ως Tsunami Ready θα πρέπει ανά δύο χρόνια να διοργανώνουμε πρακτική άσκηση ετοιμότητας με εκκένωση της ζώνης κινδύνου του Δήμου Λάρνακας και φυσικά την ανανέωση/αναπροσαρμογή/επικαιροποίηση του πλάνου εκκένωσης με βάση την εξέλιξη του Δήμου.
Θα ακολουθήσουν παρόμοια έργα και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου;
Πολύ πιθανόν ναι.
Όμως με την ολοκλήρωση του CoastWAVE, οι κυπριακές αρχές θα έχουν εθνικό σχέδιο δράσης για ειδοποίηση των κατοίκων σε περίπτωση λήψης προειδοποίησης για τσουνάμι, έτσι ένα βασικό βήμα σε εθνικό επίπεδο θα έχει επιτευχθεί.
Επιπρόσθετα ως Τμήμα σκοπεύουμε στο σύντομο μέλλον να χαρτογραφήσουμε, σε όλη την ακτογραμμή της Κύπρου, την παράκτια ζώνη η οποία κινδυνεύει από κατάκλυση από τσουνάμι. Οι χάρτες θα παραδοθούν στις αντίστοιχες κοινότητες, οι οποίες θα μπορούν να προχωρήσουν στην ετοιμασία του πλάνου εκκένωσης τους, έχοντας το παράδειγμα του Δήμου Λάρνακας.
«Ρεαλιστικό σενάριο το καταστροφικό τσουνάμι… Ελπίζουμε να μας βρει προετοιμασμένους»
Ως καταλητικό σχόλιο η κυρία Πηλείδουν ανέφερε ότι στην περίπτωση του πολύ πρόσφατου Μ7.8 σεισμού Τουρκίας, 7-8 λεπτά μετά από την εκδήλωσή του, λήφθηκε από τις κυπριακές αρχές προειδοποίηση μέγιστου κινδύνου (watch) για τσουνάμι με ύψος στις ακτές > 50cm και όντως, κατά τα επόμενα δεκάλεπτα, από μετρήσεις από παλιρροιογράφους σε Τουρκία και Κύπρο, επιβεβαιώθηκε η παρουσία τσουνάμι στα νότια παράλια Τουρκίας, και στα βόρεια και ανατολικά παράλια της Κύπρου. «Ήμασταν τυχεροί που δεν μας έπληξε ένα καταστροφικό τσουνάμι, βρίσκοντας μας εντελώς απροετοίμαστους. Ήταν μια ευγενική προειδοποίηση της φύσης».
Το να ζήσουμε, όπως είπε, ένα καταστροφικό τσουνάμι στην Κύπρο είναι ρεαλιστικό σενάριο. «Ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα μας επηρεάσει το φαινόμενο, να μας βρει, ως κράτος, προετοιμασμένους για άμεση λήψη μέτρων έγκαιρης προειδοποίησης του κόσμου και τις παραθαλάσσιες κοινότητες μας έτοιμες για την συστηματική και οργανωμένη εκκένωση της παράκτιας τους ζώνης».
Βέβαια, σημείωσε, οποιοδήποτε σύστημα προειδοποίησης έχουμε, μπορεί να αποτύχει, ή μπορεί να λειτουργήσει σωστά αλλά όχι έγκαιρα σε περίπτωση τοπικής πηγής τσουνάμι, ή μπορεί να λειτουργήσει έγκαιρα αλλά εμείς να μην είμαστε σε θέση να λάβουμε το μήνυμα προειδοποίησης (π.χ. από μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο, ειδοποιήσεις από ΜΜΕ, ηχητική προειδοποίηση από σειρήνες κτλ.). «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα τα εξής μέτρα αυτοπροστασίας: Αν νιώσουμε σεισμό σε παραθαλάσσια περιοχή, είναι καλό να απομακρυνθούμε προληπτικά. Αν παρατηρήσουμε μια αφύσικη αλλαγή (συνήθως πτώση) της στάθμης της θάλασσας και την εμφάνιση του θαλάσσιου πυθμένα, να απομακρυνθούμε αμέσως μακριά από την ακτή ή/και σε περιοχή με μεγάλο υψόμετρο», κατέληξε.
Πηγή: cyprustimes.com