ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ξεκινά επιτέλους το 2023 το αντιπληµµυρικό έργο στις Καµάρες

Πηγή: dialogos.com.cy

Αναλαµβάνει το Συµβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας µε χρηµατοδότηση 5 εκατοµµυρίων από το Υπουργείο Εσωτερικών

Οκτώ ολόκληρα χρόνια µετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα ξεκινήσει τελικά το αντιπληµµυρικό έργο στην περιοχή Καµάρων – Βεργίνας στη Λάρνακα.

Το Συµβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας ετοιµάζεται να προκηρύξει το διαγωνισµό για υλοποίηση της σχετικής µελέτης αναλαµβάνοντας ως Αναθέτουσα Αρχή αφού το Υπουργείο Εσωτερικών κατέστη αδύνατο να αναλάβει αυτή την ευθύνη.

Το έργο εξαγγέλθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, µετά την καταστροφική πληµµύρα στην περιοχή τον ∆εκέµβριο του 2014 και φτάνει στο στάδιο της υλοποίησης µε τεράστια καθυστέρηση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όµως, ειδικά για µια περιοχή που είναι εκτεθειµένη σε µεγάλο κίνδυνο και χρήζει προστασίας, όπως απέδειξαν και άλλες πληµµύρες που ακολούθησαν την καταστροφή της 13ης ∆εκεµβρίου του 2014.

∆ιαγωνισµός για κατασκευαστικές εργασίες στις αρχές του νέου χρόνου

Ο διευθυντής του Συµβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας δήλωσε στη «Χ» ότι το ΣΑΛ ετοιµάζεται για να προκηρύξει το διαγωνισµό για κατασκευαστικά έργα στις αρχές του νέου χρόνου. Αυτό θα γίνει εφικτό, διευκρίνισε, αφού ξεκαθαριστούν κάποια νέα ζητήµατα που προέκυψαν µε απαλλοτριώσεις που χρειάζεται να γίνουν, ωστόσο, διαδικαστικά, είναι έτοιµη η προκήρυξη των προσφορών στη βάση της µελέτης που ετοίµασε ιδιώτης µελετητής για λογαριασµό του Υπουργείου Εσωτερικών. Εάν προκηρυχθεί ο διαγωνισµός στις αρχές του 2023, η έναρξη εργασιών εκτιµάται ότι θα γίνει τον Ιούνιο του νέου έτους. Τα έργα υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν περίπου 14 µήνες, συνεπώς εκτός απροόπτου θα είναι έτοιµα για τη χειµερινή περίοδο 2024-2025.

Όπως προαναφέραµε, το Συµβούλιο Αποχετεύσεων αναλαµβάνει τη διεκπεραίωση των κατασκευαστικών εργασιών µέσω του ιδιωτικού τοµέα, χωρίς όµως να αναλαµβάνει και το κόστος, το οποίο θα καλυφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως πληροφορούµαστε, τις επόµενες µέρες, θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συµβούλιο η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για χρηµατοδότηση του συγκεκριµένου έργου µε κονδύλι πέντε εκατοµµυρίων ευρώ. Η πρόταση προβλέπει, συγκεκριµένα, διάθεση ενός εκατοµµυρίου ευρώ κάθε χρόνο για τα επόµενα πέντε χρόνια, ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι αυτό δεν σηµαίνει ότι τα έργα θα διαρκέσουν πέντε χρόνια. Όπως πληροφορούµαστε, τα χρήµατα θα διατεθούν άµεσα από το Συµβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, το οποίο στη συνέχεια θα τα ανακτήσει από τα ταµεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τι προβλέπει η µελέτη

Έχοντας εντοπίσει ως κύριες αιτίες των πληµµυρικών γεγονότων της 13ης ∆εκεµβρίου 2014 τα ανεπαρκή µεγέθη των ανοιγµάτων των γεφυριών, το σχήµα ζικ ζακ του καναλιού µεταξύ της οδού ∆ρυάδων και της Λεωφόρου Λεµεσού και την πολύ µικρή κλίση του καναλιού αυτού, οι µελετητές εξέτασαν τέσσερα βασικά σενάρια, η βασική διαφορά των οποίων ήταν οι λίµνες κατακράτησης. Τελικά επιλέχθηκε σενάριο χωρίς λίµνες κατακράτησης και τα προτεινόµενα έργα είναι σχεδιασµένα για περίοδο επαναφοράς 50 χρόνων, κάτι που σηµαίνει ότι η πιθανότητα υπέρβασης και πληµµύρας θα είναι 1 στα 50 ή 2% υπό την προϋπόθεση ότι η συχνότητα των εντάσεων βροχόπτωσης παραµένει ως έχει.

Ο ποταµός του Καλού Χωριού, όπως περιγράφεται στη µελέτη, αποτελείται από τέσσερις κλάδους, οι οποίοι ενώνονται ανάντη της οδού ∆ρυάδων όπου σχηµατίζεται ένα ενοποιηµένο υδατόρεµα, το οποίο ακολουθεί το ζικ ζακ κανάλι από µπετόν και καταλήγει στην Αλυκή Λάρνακας µέσω του Μνηµείου των Καµάρων.

Τα έργα που προτείνονται αφορούν µεταξύ άλλων:

• ∆ιαπλάτυνση των γεφυρών του αυτοκινητόδροµου στην περιοχή Καλού Χωριού και στην οδό Μυρµιδόνων.

• ∆ιαπλάτυνση του καναλιού ανάντη της οδού ∆ρυάδων και αύξηση της διατοµής της γέφυρας της οδού ∆ρυάδων.

• Οµαλοποίηση του σχήµατος του καναλιού µεταξύ οδού ∆ρυάδων και Λεωφόρου Λεµεσού.

• ∆ιαπλάτυνση της γέφυρας της λεωφόρου Λεµεσού και ενοποίηση µε γέφυρα οδού Λαρίσσης.

• Αφαίρεση αναχωµάτων και µπάζων στο κανάλι κατάντη της λεωφόρου Λεµεσού (στην πλευρά του µνηµείου των Καµάρων).

• ∆ιεύρυνση ανοιχτών χωµάτινων καναλιών στην περιοχή Πελέτικο και επένδυση µε σκυρόδεµα.

• Έργα στις γέφυρες οδού Αλβανικού Έπους και πλησίον σχολείου Βεργίνας.

• ∆ιεύρυνση ανοιχτού χωµάτινου καναλιού στη βιοµηχανική περιοχή Λάρνακας.

• Έργα στις γέφυρες της οδού Ανθέων και στις παρόδους της οδού Αγίας Άννας.

• Ενίσχυση του δικτύου µε οχετό από τη λεωφόρο Ελλάδος µέχρι την οδό Αρχ. Παϊσίου και διεύρυνση ανοικτού χωµάτινου καναλιού και επένδυση µε σκυρόδεµα από τον οδό Αρχ. Παϊσίου µέχρι την οδό Ανθέων.

• Νέο κανάλι ανατολικά του σχολείου Βεργίνας.

• Μετατόπιση της οδού Λαρίσσης ώστε να εφάπτεται µε τη λεωφόρο Λεµεσού.

Σύµφωνα µε τους µελετητές, δεν προβλέπονται οποιεσδήποτε παρεµβάσεις στην Αλυκή ούτε στο Μνηµείο των Καµάρων. Αντίθετα, προτείνεται η αποκατάσταση του χώρου ανάντη (βόρεια) του Μνηµείου των Καµάρων στην αρχική του µορφή, αφαιρώντας τα αναχώµατα και επιτρέποντας στις απορροές του ποταµού να εισέρχονται στην Αλυκή από πολλά ανοίγµατα. Με τον τρόπο αυτό µειώνεται η καταπόνηση του Μνηµείου από τη δύναµη που ασκεί σε αυτό η ροή του ποταµού, τονίζουν οι µελετητές.

 

Ο κατακλυσµός της 13ης ∆εκεµβρίου 2014

Όλα αυτά κρίθηκαν αναγκαία µετά την πρωτοφανή πληµµύρα της 13ης ∆εκεµβρίου του 2014, η οποία έπληξε κυρίως την περιοχή Καµάρων, βόρεια της Αλυκής. Η συγκεκριµένη περιοχή παραµένει εδώ και πολλά χρόνια ίσως η πιο ευπαθής σε ολόκληρη την επαρχία Λάρνακας και σίγουρα στις οικιστικές περιοχές των ∆ήµων Λάρνακας και Αραδίππου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η περιοχή πληµµύρισε και την 1η Νοεµβρίου 2016, αλλά το καιρικό φαινόµενο ήταν µικρότερης έντασης.

Το συνολικό ύψος των υλικών ζηµιών του κατακλυσµού της 13ης ∆εκεµβρίου 2014 ανήλθε σε 1,1 εκατοµµύρια ευρώ µε 0,5 εκατοµµύρια ζηµιές σε ακίνητα, 0,3 εκατ. ζηµιές σε οχήµατα και 0,3 εκατ. ζηµιές σε επιχειρήσεις.

Στη µελέτη του ιδιώτη µελετητή περιγράφεται λεπτοµερώς ο µηχανισµός της πληµµύρας, η ένταση της οποίας ήταν τόσο ακραία που συναντάται µια φορά κάθε 200 χρόνια! Αυτό, σε συνδυασµό µε την ανεπάρκεια των γεφυρών βόρεια του µνηµείου, τη µείωση των διατοµών των ρεµάτων λόγω φερτών υλικών και µόνιµες επεµβάσεις σε κατασκευές, προκάλεσαν την πληµµύρα.

Όπως περιγράφεται στη µελέτη, λόγω της µεγάλης ροής υπήρξε υπερχείλιση της γέφυρας της οδού ∆ρυάδων και το νερό κυλούσε επιφανειακά σύµφωνα µε τις κλίσεις των δρόµων.

Παράλληλα, η έξοδος των νερών από το κανάλι παρά την οδό Ελληνοσπόντου άρχισε από άνοιγµα στο τοίχωµα από όπου σταθµευµένα αυτοκίνητα µεταφέρθηκαν και έφραξαν τη γέφυρα της λεωφόρου Λεµεσού µειώνοντας το άνοιγµα της γέφυρας και επιδεινώνοντας το πρόβληµα.

Επιπροσθέτως, η κοίτη του ποταµού στην περιοχή βορειοανατολικά του µνηµείου των Καµάρων είχε µειωµένη διατοµή, ενώ η ροή από τη γέφυρα της οδού Λαρίσσης προς τον κυρίως ποταµό της Αλυκής ήταν αποκοµµένη από ανάχωµα/πεζόδροµο και µπάζα κατάντη του µνηµείου.

Πληµµύρισαν επίσης οι οχετοί στην περιοχή των οδών Αγίου Μηνά και Πενταδακτύλου λόγω µεγαλύτερης ροής από τη δυνατότητα παροχέτευσης και η γέφυρα του αυτοκινητόδροµου παρά τον κυκλικό κόµβο Καλού Χωριού.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »